Реклама / Ads
4| 3195 |15.12.2022 НОВИНИ

В БНБ нямали хартия за машинно гласуване

.
Източник: Личен архив
Депутатът от „Демократична България“ Божидар Божанов написа в профила си във Фейсбук, че от становище на печатницата на Българската народна банка (БНБ), изпратено до Комисията по електронно управление и информационни технологии в 48-ото Народно събрание, става ясно, че сроковете и наличната техника биха направили невъзможно изпълнението на приетия Изборен кодекс.

Становището е по повод изпратено писмо от председателя на комисията Калина Константинова до „Печатница на Българската народна банка“ АД относно възможността за осигуряване и доставка на хартия за отпечатване на бюлетини от машинно гласуване.

 

От печатницата посочват, че не са запознати с предвидените промени в Изборния кодекс и не са имали никакво отношение към машините за гласуване и изискваната за тях хартия.

 

„За да отговорим професионално на поставените от Вас въпроси е необходимо да получим подробна информация относно параметрите на специализираната хартия с допълнителна защита, необходима за машините за гласуване и вградените в тях принтери, а именно: вид на хартията, начин на отпечатване от машинния принтер, изискуеми параметри съгласно спецификацията на машините за гласуване; грамаж на хартията; ширина на ролката; максимална дължина на ролката; диаметър на шпулата; необходимото количество ролки при провеждане на избори.

 

След получаване на необходимата спецификация на хартията бихме могли да определим възможността за полагане на защита, както и да направим запитване за доставка към световни и/или европейски производители на изискваната съгласно предвидените промени в Изборния кодекс специализирана хартия.

 

Моля да имате предвид, че предоставянето на оферта от производител на хартия отнема не по-малко от две седмици, а сроковете за самото й производство варират между четири и осем месеца. Не на последно място бихме искали да Ви информираме, че „Печатница на БНБ“ АД към настоящия момент не разполага с оборудване за разширяване на малки ролки, с оглед на което при потвърдена възможност от страна на производител за производство и доставка на хартия с указаните от Вас параметри, ще бъде необходимо „Печатница на БНБ“ АД да използва подизпълнител, съгласно предвидената в сега действащия Изборен кодекс възможност“, се посочва в документа.

 

Според Божидар Божанов това означава, че ако ветото, наложено от президента Румен Радев върху част от промените в Изборния кодекс, бъде преодоляно, „може да няма машинно гласуване“. 

 

Ние в Комисия на предишното заседание им казахме, че трябва да се провери дали е възможно да бъде произведена такава хартия, дали ще влезе в ролките. Вносителите не мотивираха нищо и се оказа, че на практика не може да бъде постигнато, коментира за БТА Божанов. 

 

Ако тези срокове се окажат реални при конкретните параметри, които определи Централната избирателна комисия (ЦИК), това означава, че такава хартия няма да може да бъде доставена, няма да бъде възможно да се изпълни това изискване на кодекса и оттам нататък ЦИК ще трябва да прецени дали провежда избори с машини, или не ги провежда. Принципно имам притеснения, че мнозинството в ЦИК, което ще имат ГЕРБ, БСП и ДПС, може да реши да не се провежда, добави Божидар Божанов. Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3109 |09.12.2022 Язък за връщането на хартията! Мнозинството предпочита машинен вот, твърдят от “Галъп” . 1| 3005 |02.12.2022 Радостин Василев: Опитът показва, че фалшифицирането на вота е при гласуване с хартия . 3| 3058 |01.12.2022 НС отхвърли предложението на ДПС да се гласува само с хартия. Подкрепиха го само от ”Български възход” . 1| 2686 |29.11.2022 Самандов, БВ: Хартията се е доказала като несигурен инструмент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads