Реклама / Ads
0| 20874 |25.05.2022 НОВИНИ

Бойко Ноев: Тези от Европа, които ни натискат за РС Македония, заобиколиха ембаргото за руския газ

.
Бойко Ноев
Френското председателство ще направи важни стъпки по въпроса за членство на РС Македония в ЕС. Но дали ние ще се поддадем на натиска. Виждаме какво направиха тези, които ни натискат. Те заобикалиха ембаргото. Немските и италиански фирми са открили сметки в рубли. Правителството не е доволно от плащане на сметките в Газпром. Но държавите гледат своите интереси. Когато опре ножа до кокала, държавите не се съобразяват с международното положение. България не постъпва така.
 

В близките десет дни трябва да има знак от съвместното международно положение. Ще се върви към допирни точки и македонците ще са разбрали, че няма да им мине номерът. Трябва да бъде решен проблема с българите в Македония. Ще има совалки през тези дни. За да може правителство да се занимае с борбата с мафията и съдебната реформа. Това е грешката на Кирил Петков - занимава се с въпрос, който не разбира, с втора външна политика. Това може да му коства главата. Това заяви бившият министър на отбраната и представител на България в НАТО Бойко Ноев в "Честно казано с Люба Кулезич" по Евроком.

 

Г-жа Генчовска каза, че спрямо РС Македония България провежда две външни политики. Доказателства има. Представители на ПП са имали документ, даден отнякъде, който да определя политика спрямо Македония. Това е втората политика, за която говори Генчовска. Остават замазани проблеми.

 

Първото нещо, което направи премиерът е не борбата с мафията и съдебна реформа, а да направи своята външна политика в СР Македония. И създаде работни групи. Още тогава му обърнаха внимание, че вместо да се чуди че няма самолетна линия, да види архивите, че четири опити за самолетна линия са се провалили.

 

Основата причина за отношенията е тоталната дебългаризация. Там е престъпление да си българин - затова втората външна политика, до ден днешен, нанася щета на позицията на България и забави процесите за включване на Македония в ЕС, посочи той.

Министър председателят е разбрал капана, в който е вкаран и се опитва да излезе чист от водата, от несъстоятелността на втората външна политика. Петков не познава българската история. Той се учи на поста си, което в тази кризисна ситуация не е от полза за България. Кирил Петков направи опит за прехвърляне на отговорността с призива към президента за КС по Македония. Нинова подкрепя  това, но дали това не е продължение на битката с парламента. От миналия КС не се е случило нищо ново за промяна на позицията. В този ендшпил, който предстои, Макрон е готов да заложи авторитета си и може би да има развитие. Ще видим след петнадесетина дни, каза още бившият военен министър.

 

Ако процесът се управляваше от втората външна политика, то ЕС можеше да ни наложи позиция. Вместо Кирил Петков да преговаря с други държани по този въпрос, той преговаря със своята страна. Македонците спряха да разговарят с България, все едно България иска да влезе в ЕС. Македонците Проблемът е в България, вв втората външна политика, посочи още той. Втората външна политика трябва да напусне Министерския съвет, това е решението. Или Генчовска казва неистина, или Петков води втора външна политика.

Според мен крайните националисти нямат изгода от решение на този проблем. Те черпят електорална подкрепа от тази отворена рана, залагайки на националистически позиции.


Това, че Русия и Сърбия потриват ръце от нашите противоречия, не означава, че България трябва да се откаже от българите там, смята Ноев.



 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4695 |20.05.2022 Ивайло Мирчев: Помагах на НСО при протеста на ”Възраждане”, но ме е срам от тези решетки . 0| 4772 |14.05.2022 Румен Овчаров: КЕВР върна старите времена от правителството на Бойко Борисов . 0| 32519 |13.05.2022 Ген. Атанасов: След Тодор Живков най-сервилният поддръжник на руските интереси в България е Бойко Борисов . 0| 19574 |13.05.2022 Бойко Станкушев: Премиерът Петков може да е прав. Цените на втечнения газ ще падат заради Китай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads