Реклама / Ads
1| 4700 |04.03.2008 НОВИНИ

Борим организираната престъпност заедно със САЩ

.
Сформирането на съвместни разследващи екипи със служители от двете държави обсъждали на среща вътрешният министър Румен Петков и помощник-главният прокурор на САЩ Алис Фишер, която похвалила усилията на България.
 

Вътрешният министър Румен Петков и водената от него делегация се срещна с помощник-главния прокурор на Съединените щати г-жа Алис Фишер, съобщава агенция Крос. По време на разговорите били обсъдени конкретни въпроси на сътрудничеството - борбата срещу организираната престъпност в различните й измерения, основно корупцията, интелектуалното пиратство и защитата на интелектуалната собственост.

От американска страна много високо оценили волята на българското правителство за гарантиране сигурността на външните граници на ЕС и декларираната готовност за приобщаване към Шенгенското пространство през 2011 г., заявил след срещата Румен Петков. Много ясно били изразени поздравленията за усилията, които полагала държавата и била изразена недвусмислена надежда, че със същата методичност ще продължи прилагането на постигнатата правна рамка и субординацията и взаимодействието между институциите, казал още Петков.

На срещата е коментирано и споразумението за правна помощ като възможност за сформирането на съвместни разследващи екипи с участието на служители от двете държави. Очаква се споразумението да бъде ратифицирано от Конгреса на Съединените щати. Изразена била и подкрепа за изграждането на Центъра за борба срещу организираната престъпност, който ще бъде на територията на Академията на МВР, и в който ще участват като лектори и американски експерти. Проектът за изграждането на Центъра за борба с организираната престъпност се финансира по линия на Европейската комисия. Амбицията е този Центът да разшири своята дейност за служители не само от България, но и от Западните Балкани. По време на срещата са били обсъдени и конкретни случаи, за които България очаква помощ и информация, които да бъдат максимално ускорени. Румен Петков отказал да даде подробности за тези случаи. 

Председателят на вътрешната комисия в парламента Минчо Спасов поставил за обсъждане по време на разговора необходимостта от съвместни действия, свързани с противоправни деяния - т. нар. торенти като интереттехнология и т.нар. "задържане на данни". Алис Фишер заявила, че този тип престъпления са с глобален характер и само с международно сътрудничество могат да бъдат ефективно преборени.

Очаква се през месец април да бъде изпратен в България експерт по престъпленията срещу интелектуалната собственост.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5089 |03.02.2008 Корупцията и престъпността в България будят безпокойство . 7| 4781 |12.12.2007 Бивши спортисти, служители на МВР и криминални затворници са в основата на престъпността . 4| 5035 |11.12.2007 Французи: Франция - "изтривалка" на Кадафи; нашите медици: жертви и убиец не се събират заедно . 4| 5365 |02.12.2007 Бриго Аспарухов: 25-30 % е успеваемостта на МВР срещу престъпността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads