Реклама / Ads
73| 5693 |02.12.2011 НОВИНИ

Борисов: И аз имам усещане за корупция

.
Бойко Борисов
Обявиха ни, че сме на първо място по корупция в Европа, защото изследване показва, че такова било усещането на хората. И мен да ме попитат, и аз ще кажа, че в някои сектори усещам корупция. Това заяви в ефира на ТВ 7 премиерът Бойко Борисов.
 

 

По думите на Борисов грешките в пенсионната система са от 20 години. Пари от държавата отиват за попълване на дефицита в Националния осигурителен институт (НОИ). Парите за детски градини, естакади, тунели (това, за което ахкаме като отидем в чужбина) отиват в пенсионните системи, отиват в осигурителните системи. Затова в България е така; сега се строят с европейски пари с 20 % кофинансиране. Ако имахме построени магистрали, щяхме да даваме тези пари за иновации, за административна реформа. Тогава можехме да ги насочим вместо към магистрали да ги даваме за административен капацитет.


Премиерът отхвърли твърдението, че забавя реформите в пенсионната система.


Синдикатите искаха Тристранка, която аз да водя. Още на другия ден ги поканих при мен. Направихме Тристранка в 11.00 часа, на която присъстваха всички, работодатели, синдикати и правителство. Какво стана там - не само Теодор Дечев, и "Подкрепа" казаха "не", не искаме така да се води Тристранка днес. А ние имахме готови 8 мерки, които да стабилизират ситуацията и да минем към нова, по-ефективна пенсионна реформа, но синдикатите и по-точно Подкрепа ми извиха ръцете и отказаха да ги чуят. А аз исках да знаят, че освен 4-ри месечното поетапно вдигане на пенсионния стаж през следващите три години сме предприели още криминализирането на неплащането на осигуровки, контрол върху работата на ТЕЛК, за да не произвеждат инвалиди и така нататък. За съжаление обаче синдикатите се скриха и не поискаха да чуят тези мерки. Тук предвиждахме и намаление на 20-те заплати за МВР, ДНАС и военните, както и държавните чиновници да започнат сами да си плащат осигуровките, а не държавата, както е до сега, обясни в студиото Бойко Борисов.

Проблемът със зърнопроизводителите беше втората тема в разговора, която Борисов коментира подробно. Той припомни, че зърнопроизводителите били единствените, които преди изборите дошли и поискали споразумение.

 

Дянков го е подписал, но в него има изричното условие, че ще отговорим на финансовите им претенции само, ако имаме нужните условия. Тоест, те тогава са ни извили ръцете, а сега искат още 230 млн. лв. отгоре. Реално за земеделието тази година даваме много повече пари, но проблемът, е че те отиват не само за зърнопроизводителите, а търсим справедливост, като даваме субсидии на пчелари, тютюнопроизводители, животновъди, зеленчукопроизводители и други, обясни Борисов.

 

Той изрази възмущение от начина, по който течал протестът на фермерите.

 

От репортажите по телевизиите видях скари, ядене, хора, вина. Все едно празнуват Коледа. 8-те богати фирми в този бранш, които взимат лъвския пай, ги финансират и подбутват към тези протести. Те карат “Бентлита”-та и взимат милионите.

 

От студиото на ТВ 7 той се включи в телевизионен мост с тръгналите на протест към София зърнопроизводители край Долни Дъбник. В директен разговор премиерът попита фермерите защо след като получават години наред високи субсидии, плащат най-ниски данъци в Европа – 10 процента, а реколтата е била добра, цената на хляба и олиото не поевтинява. Защо не излязохте на протест срещу тези спекуланти и така да помогнете на правителството и на хората.

 

Протестиращите обаче му отговориха, че цифрите и разчетите, които изнася пред обществото не са точни и верни, а министрите му го заблуждават.

 

Ако някой министър ми е дал грешни или неверни данни, ще си отиде от поста. Но ако всичко е точно – трябва да го поощря, отсече Борисов.

 

Стачниците бяха непреклонни и казаха, че има решение и тръгват към София.

 

Карайте умно, не задръствайте пътищата! София и гостоприемен град, но не обърквайте живота на 2 милиона души...

 

Водещият Николай Бареков направи отчаян опит да намери финансовия министър Симеон Дянков, за да се извини на протестиращите за предварително подписаното споразумение. Министърът обаче се оказа на среща, а пиарите му не успяха да прекратят ангажимента му.

За сметка на това в ефира на ТВ 7 се обади земеделският министър Мирослав Найденов, който категорично опроверга твърдението на зърнопроизводителите, че изнесените от премиера цифри са неверни и манипулирани.

Проверени са от Брюксел и няма никакво разминаване в тях, категоричен бе министър Найденов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 218| 7895 |20.11.2011 Б. Борисов: В Атака да си мерят приказките и да си гледат работата! . 180| 10624 |18.11.2011 Б. Борисов: Ще боли! Ще се режат пенсии и заплати! . 55| 5107 |10.11.2011 Б. Борисов: Продължаваме реформите . 65| 4815 |03.11.2011 Борисов: С БАН ще работим така, както ЕК работи с нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads