Реклама / Ads
9| 4228 |30.05.2015 НОВИНИ

Борисов се похвали и пред МВФ

.
Борисов прие гостите в МС
Работим за гарантиране на политическа стабилност в България и подобряване на международната репутация на страната. В първите шест месеца от нашето управление концентрирахме усилията си върху решаване на неотложни проблеми, но сега вече гледаме в по-далечна перспектива. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ).
 
Пред вицепрезидента на Световната банка за Европа и Азия Лаура Тък, директора на Банката за Европа Мамта Мурти и директора на МВФ за Европа Пол Томпсън, Борисов очерта усилията на българското правителство за гарантиране на финансовата стабилност на държавата, за борбата срещу корупцията и сивия сектор в икономиката, както и за провеждането на ключови реформи, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Създадохме специализирано звено за борба срещу контрабандата, в което влизат експерти от нашите специални служби, приходните агенции НАП и Митници, МВР и прокуратурата. Резултатът от тези целенасочени усилия е излишък в бюджета към края на май в размер от близо 1,2 милиарда лева. Спрямо същия период на миналата година сме събрали над 2 млрд. лева повече", посочи Бойко Борисов.

Премиерът подчерта важността на постигнатия консенсус за реформата на пенсионната система, където беше намерен добрия баланс между позициите на държавата, работодателите и синдикатите.

"От изключителна важност са реформите в съдебната система, здравеопазването и образованието. Реформираме и специалните служби, които през последните 25 години работиха без устройствени закони. Имаме много добри екипи, работещи по усвояването на еврофондовете, което ни позволява да постигаме изключително сериозен напредък в изграждането на стратегическата инфраструктура на България – всеки месец откриваме магистрали, пречиствателни станции, метро, които са в пъти по-евтини от средните цени за Европа“, заяви Бойко Борисов.

От своя страна вицепрезидентът на Световната банка Лаура Тък подчерта, че оценява и подкрепя усилията на българското правителство за осъществяване на реформи в ключови сектори.

"Тук сме, за да подкрепим Вашата програма. Готови сме да Ви подпомогнем в подобряването на междуинституционалните отношения и повишаването на ефективността на публичните разходи. Имаме добро партньорство по програмата за саниране и енергийна ефективност на многофамилните сгради. Световната банка е готова да подкрепи усилията Ви за реформи. Надяваме се да се възползвате по най-добрия начин от нашата подкрепа", заяви Лаура Тък.

По време на срещата беше обсъдена и темата за избор на нов управител на Българската народна банка (БНБ). Министър-председателят увери представителите на МВФ и СБ, че се полагат максимални усилия новият управител на БНБ да бъде подкрепен от всички политически сили. Борисов изрази увереност, че този процес скоро ще бъде финализиран.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5241 |29.05.2015 Политолог пред Фрог: Действащ политик в затвора ще подейства успокоително . 3| 4277 |29.05.2015 Зоран Заев потърси помощ на среща с Борисов в МС . 42| 10866 |29.05.2015 Арестуваха Босия пред парламента, замеря депутатите с домати и запъртъци . 2| 5160 |29.05.2015 Фандъкова: Няма да влизам в предизборни битки, има работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads