Реклама / Ads
59| 5923 |10.02.2012 НОВИНИ

Б. Борисов: Продължаваме да отстояваме националните си приоритети

.
Б. Борисов
Ще държим на запазване нивото на директна подкрепа на ЕС и справедливо разпределяне на директни плащания между държавите-членки, обяви премиерът в доклада си за развитието на приоритетните за България теми в НС.
 

Правителството е решено да продължи и занапред съвместната работа с парламента, като задълбочи дискусиите по ключови за развитието на ЕС въпроси, обяви премиерът Бойко Борисов при представянето в НС на доклад на министър-председателя на Р България относно развитието на приоритетните за Р България теми и досиета по време на Полското председателство на Съвета на ЕС и основни приоритети по време на Датското председателство на Съвета на ЕС.

Периодът на полското председателство съвпада с най-големите предизвикателства пред ЕС досега. Най-голямото от тях е икономическата криза, която засегна всеки гражданин и семейство, бизнеса и общностите в цяла Европа. Последващото от тази криза е необходимост от проверка за способността на политическите лидери в ЕС да реагират адекватно и координирано на ситуацията и да намерят изход от нея. Не всички евролидери признават необходимостта от по-строги правила за постигане на фискална дисциплина, които да възстановят и запазят стабилността на еврозоната и на ЕС като цяло. През втората половина на 2011 г. усилията на държавите-членки бяха насочени към преодоляване на последствията от кризата и постигане на икономически растеж. Страната ни активно участваше в процеса на вземане на решения с добре обосновани позиции и спомогна за намирането на удовлетворителни и работещи решения за Съюза.

Следвайки приоритетите на полското председателство на ЕС, през втората половина на 2011 г. съсредоточихме усилията си върху дискусиите за подобряване координацията на икономическата политика и икономическото управление в ЕС, дебата за следващата финансова рамка и пакета от законодателни актове, свързани с нея, новите регламенти по новата кохезионна политика и ОСП 2013 г., присъединяването ни към Шенгенското пространство.

На 1 януари 2012 г. Дания пое председателството на ЕС. Предизвикателствата в този период си остават също толкова големи, каза Борисов. Нашето мнение е, че многогодишната финансова рамка трябва да осигурява финансиране на решенията на новите предизвикателства.

Вторият основен приоритет за България по време на Датското председателство ще бъде обсъждането на законодателните предложения, които ще определят параметрите на общата селскостопанска политика след 2013 г.  Ще продължим да отстояваме позицията, отразяваща националните ни приоритети в тази област, Общата селскостопанска политика да има стабилен бюджет, гарантирано постигане на целите, заложени в договора за ЕС. Нашата позиция е, че директните плащания са необходимо средство за гарантиране на доходите на фермерите. Затова ще държим на запазване нивото на директна подкрепа на ЕС и справедливо разпределяне на директни плащания между държавите-членки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 124| 9997 |08.02.2012 Б. Борисов: Като ида да бутна язовирите, който първи изписка, ще разберем на кого са . 118| 5757 |07.02.2012 Б. Борисов: ГЕРБ дарява 1 млн на хората от Бисер . 113| 9128 |07.02.2012 Б. Борисов: След тази трагедия много бързо ще взема решение за язовирите . 143| 8282 |06.02.2012 Бойко Борисов: Жертвите растат; много са бедстващите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads