Реклама / Ads
35| 5075 |17.09.2011 НОВИНИ

Б. Борисов влиза в проект на Обама

.
Б. Борисов
Всяка страна, която желае да участва в начинанието, трябва да подпише декларация, че ще спазва принципите му.
 

 

Премиерът Бойко Борисов ще подкрепи инициативата на президентите на САЩ Барак Обама и на Бразилия Дилма Русеф за открито управление, съобщава в. Труд. Официално това ще стане на 20 септември в Ню Йорк, ден преди да започне 66-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН. Българската делегация на сесията ще бъде ръководена от министъра на външните работи Николай Младенов и той ще обяви присъединяването на България към “Партньорство за открито управление”. Всяка страна, която желае да участва в начинанието, трябва да подпише декларация, че ще спазва принципите му. Освен това трябва да се представи и национален екшън план и да се докладва своевременно изпълнението му.

 

Голямата цел на партньорската програма е “опит да се направят правителствата по света по-добри” с по-голяма прозрачност, борба с корупцията и по-голямо участие на гражданското общество в управлението. За целта ще бъдат използвани и съвременните достижения на компютърните технологии. Първите участници в инициативата са Бразилия, Индонезия, Мексико, Норвегия, Филипините, Южна Африка, Великобритания, САЩ и девет неправителствени организации. До петък следобед желание за присъединяване, освен България, бяха изявили още 27 държави, сред които Хърватия, Израел, Италия и Турция. Очаква се в екшън плана на България да бъде посочен график за изграждане на електронното ни правителство. В понеделник Бойко Борисов и правителствена делегация бяха на посещение в Естония, за да се запознаят с тяхната система за електронно управление.Тогава премиерът договори у нас да дойдат естонски специалисти, за да помогнат. Преди няколко седмици Борисов даде ултиматум на министрите си българската система за онлайн услуги да заработи до 6 месеца или максимум до година.

 

При пребиването си в Ню Йорк Николай Младенов ще има над двадесет срещи със свои колеги от държави от цял свят, става ясно от програмата му. Прави впечатление, че Младенов ще обърне внимание на ситуацията в Близкия изток. Той ще говори с представители на Арабската лига, еврейски организации, Иран и Египет. Другата му важна задача е да осигури подкрепа за кандидатурата на проф. Цветана Каменова за съдия в Международния съд на ООН. Изборите за поста ще бъдат през ноември, а тя има всички шансове да го заеме. Дипломат №1 ще е гост и на прием, даван от президента на САЩ Барак Обама. Също така ще участва на заседание на контактната група за Либия. (Труд)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 66| 4943 |15.09.2011 Б. Борисов: Плевнелиев не е полицай; не искам да бъде замесван . 9| 5182 |14.09.2011 Борисов няма да сменя Лечков, засега . 36| 6100 |13.09.2011 Ат. Семов пак се изхвърли, щял да сваля Б. Борисов . 22| 5056 |12.09.2011 Борисов вика естонци на помощ за е-правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads