Реклама / Ads
0| 2734 |21.10.2022 НОВИНИ

Британски депутат хвърли оставка, уличиха го в сексуален тормоз над сътрудничка

.
Източник: Снимката е илюстративна
Британският депутат Крисчън Матисън подаде оставка, след като независима разследваща комисия установи, че той е нарушил етичния кодекс на парламента с недопустимо свое поведение със сексуален характер към млада негова парламентарна сътрудничка против волята ѝ, предаде Ройтерс.
 

Независимата експертна комисия (НЕК) към Камарата на общините съобщи, че през май миналата година при нея е постъпила жалба от млада жена от екипа на Матисън, в която са описани редица случаи, при които народният представител е имал непристойно поведение от сексуален характер спрямо нея.

 

Според доклада Матисън, който е депутат от опозиционната Лейбъристка партия, е признал, че е прекрачил границата между работодател и служител и е заявил, че се е отнасял прекалено "бащински" и "приятелски" към младата жена, но отрича поведението му да е продиктувано от сексуални подбуди, допълва БТА.

 

"Още от самото начало признах, че съм допуснал известно нарушение на етичния кодекс и се надявах, че подходът ми на честност и откритост ще доведе до представянето на нещата в истинската им светлина", заяви Матисън в мотивите за оставката си.

 

"Сега обаче смятам, че най-почтеното и правилно решение за мен в тази ситуация е да се оттегля от депутатското си място и да започна ново начало другаде", допълва той.

Председателят на комисията заключи, че почти всички отправени обвинения в жалбата са с доказана правота и че се касае за нарушаване на кодекса за поведение на депутатите.

 

При така създалото се положение оставката на Матисън налага да се произведат нови избори за негов приемник поради мажоритарния характер на избирателната система във Великобритания. Той е народен избраник от Честър, избирателен район в Северозападна Англия. Лейбъристки говорител определи случая като "изключително сериозен" и добави, че предстои партията да избере кандидат, който да се яви на изборите за овакантеното депутатско място.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2713 |21.10.2022 Председателският съвет приключи без резултат, депутатите отказват коментар . 2| 2719 |21.10.2022 Нов фалстарт: Депутатите не успяха да се разберат кой да е шеф на НС и пак излязоха в почивка . 1| 2677 |20.10.2022 Условна присъда за кандидат-депутат, хванат дрогиран зад волана . 1| 2586 |20.10.2022 На изходна позиция: Депутатите спорят кой може да бъде номиниран за шеф на парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads