Реклама / Ads
6| 3203 |27.09.2022 НОВИНИ

Британското разузнаване: В петък Путин присвоява 14% от територията на Украйна

.
Вероятно в петък руският президент Владимир Путин ще обяви присъединяването на окупираните от войските на Кремъл територии на украйна към Руската федерация по време на обръщението си към парламента. За това съобщава британското министерство на отбраната.
 

Референдумите, които се провеждат в момента в тези територии, трябва да приключат на 27 септември.


На този фон в Русия продължават да валят повиквателни заради обявената от руския президент Владимир Путин "частична военна мобилизация". Съществуват обаче множество сигнали, че на фронта се мобилизират не 300 хил. мъже, както е според указа на президента, а много повече - до 1 милион. Повиквателни получават дори студенти и хора с увреждания. Причината според твърденията е т. 7 от президентския указ, която съвсем умишлено не е публично достъпна - нещо, което Кремъл отрича.

 

Заради мобилизацията много хора започнаха да бягат от страната и да търсят убежище в съседни държави. Сериозен е потокът от руснаци към Грузия, като вчера на един от граничните пунктове бяха изпратени руски сили с БТР. Кремъл обясни решението си като превантивна мярка. По-късно стана ясно, че грузинските гранични власти са позволили на хората да преминат пеша границата и да изоставят автомобилите си, извиващи се на километри. 

 

Опасенията на руснаците са, че на 28-ми септември (след края на референдумите) Русия ще затвори границите си и няма да позволи на никой руснак да напуска страната. Кремъл отрича тези твърдения. 

 

Смята се още, че Кремъл ще използва резултатите от референдумите, за да легитимира инвазията, започнала на 24 февруари. Ако Русия погълне тези региони, съставляващи около 15% от територията на Украйна, това може да изведе войната на ново и по-опасно ниво, като Москва описва всеки опит на Украйна да си ги върне като нападение срещу нейна суверенна територия. При обявяването на мобилизацията в Русия Путин заплаши с употреба на ядрено оръжие - недопустими според международната общност заплахи. 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2827 |20.09.2022 Британското разузнаване: Русия маха подводниците си от Крим . 0| 2570 |09.09.2022 Британското посолство у нас отвори съболезнователна книга за Елизабет II . 0| 2735 |09.09.2022 Слънчев петък, до 33 градуса . 0| 9761 |02.09.2022 Британското разузнаване: Путин си избра нов любим генерал вместо Шойгу - шефът на гвардията Виктор Золотов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads