Реклама / Ads
0| 3312 |05.01.2021 НОВИНИ

Брюксел иска затягане на контрола по границата на ЕС

.
Заместник-председателят на Европейската комисия по миграция и насърчаване на европейския начин на живот Маргаритис Схинас каза, че е необходим по-силен контрол на европейските граници и призова партньорите да одобрят миграционния план на Брюксел, за да се избегне повторение на ситуацията като на Канарските острови.
 

„Трябва да постигнем по-голям контрол над европейските граници, както е в САЩ“, каза Схинас пред в.„Ел Паис”. Според миграционния план на Брюксел тази година трябва да се въведе по-голям граничен контрол и разполагането на 10 000 членове на Фронтекс, да се постигнат дипломатически споразумения със страните от Северна Африка, с които ЕС граничи, и активиране на механизма за солидарност.


„Не става въпрос за икономическа криза или нарастващо неравенство, което най-добре обяснява възхода на популизма. Става дума за неспособността ни да разрешим проблема с миграцията”, каза Схинас.


Той оцени, че в момента няма криза, а само отделни вълни от мигранти в определени райони, като Канарските острови, а преди това имаше Кале, Лампедуза, гръцките острови, балканския маршрут.


„Това, което се случва, е следствие от липсата на цялостна система за управление на миграцията, която да регулира от пристигането на мигранти до искането на убежище или тяхното връщане, която да включва защита на границите, дипломатически отношения със страните на произход и механизми за транзит и солидарност. С такъв пакет,убеден съм, че Канарските острови няма да се случат”, каза Схинас.


През трите седмици след началото на ноември миналата година беше регистриран бум на броя на търсещите убежище от Африка на Канарските острови, съобщи тогава „Евронюз”.


Според официалните данни, през 2020 г. на островите са пристигнали над 18 000 мигранти, което е ръст от над 1 000 % в сравнение с миналата година. Само за четири седмици през ноември лодките са докарали до Канарите 9 000 мигранти. Смята се, че около 500 души не са оцелели по време на опасното пътешествие през морето.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3508 |04.01.2021 Школите по изкуства плашат с протест. Искат да отворят врати . 12| 3196 |04.01.2021 ДБ иска от ЦИК прозрачност и одит на машините за изборите . 4| 3582 |03.01.2021 Борис Джонсън: Възможно е затягане на мерките във Великобритания . 15| 8231 |03.01.2021 Николай Марков: Борисов не иска да управлява. Иска сигурност. Животът му е в опасност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads