Реклама / Ads
0| 2978 |12.10.2022 НОВИНИ

Мединска сестра тровила деца в Честър, убила и недоносено бебе

.
Източник: BBC
Кралският съд в Манчестър изслуша днес как медицинската сестра Луси Летби (32 г.), убила 17 деца, четири пъти се е опитала да убие и недоносено момиченце. В съда беше казано също, че тя е изпратила съболезнователна картичка до скърбящите родители, което „не е нормално“, предава BBC.
 

От делото обаче става ясно, че детето се е било задържалло в добро състояние въпреки размера си и беше описано като „издръжливо“. На четвъртия опит обаче, Летби успяла да убие недоносеното детето.
 

Луси Летби (32 г.) е работила в болницата „Графинята на Честър“, където имало подозрително много смъртни случаи на здрави бебета. Там е действал „отровител“ – заяви днес в съда прокурор Ник Джонсън и каза по адрес на Летби, че тя е била „постоянно злонамерено присъствие“ в неонатологичното отделение.

Манчестърският кралски съд повдигна 22 обвинения срещу Луси Летби. Тя отрича всички тях.

 

Съдебните заседатели чуха твърдението, че Летби се опитала да убие едно дете три пъти, а друго починало, след като му бил инжектиран въздух.

Семействата на някои от жертвите присъстваха в съда, когато прокурор Джонсън отправи обвиненията. Според него преди януари 2015 г. статистическите данни за смъртността на бебетата в отделението били сравними с други болници, но през следващите 18 месеца се наблюдавало значително нарастване на броя умиращи или колабиращи бебета.

 

Щателен преглед на полицията показал, че някой в отделението е отровил две деца с инсулин в периода от средата на 2015 г. до средата на 2016 г.

Двете от отровените бебета са момчета близнаци. Отровени са в рамките на няколко дни след раждането. Тогава нивата на кръвната им захар спаднали до опасни нива. Новородените – определени като дете F и дете L – оцелели благодарение на намесата на медицинския персонал. Тогава обаче той сметнал, че става въпрос за естествена реакция на организмите им, а не, че някой ги е отровил с инсулин, каза прокурорът.

 

Подозренията паднали върху Люси Летби и заради много малкия брой хора, които имат достъп до неонатологичното отделение.

"Има много ограничен брой хора, които биха могли да бъдат отровителите, защото влизането в неонатологичното отделение е строго ограничено - каза той. - Люси Летби е била на работа, когато двете (момчета) са били отровени и ние твърдим, че тя е била отровителката", каза прокурор Джонсън.

 

Близначета са имали братчета, кръстени условно Е и М, за които също се твърди, че са били „нападнати“ от Летби. Едното от тях не е оцеляло. Съдът чу, че едно от средствата, чрез които детето Е е било убито, а детето М - увредено, е било вкарването на въздух в кръвта - нещо, което лекарите наричат въздушна емболия.

За прокурора смъртните случаи и колапси не са "случайни" и не са "естествено възникнали трагедии".

 

"Много от събитията в този случай са се случили по време на нощни смени. ... Когато Луси Летби беше преместена на дневна смяна, сривовете и смъртните случаи се преместиха на дневните смени“, изтъква прокурорът.

Обвиняемата медицинска сестра е била прекъсната от майката на една от жертвите, която посетила момченцето си в отделението за новородение, стана ясно също в съда. Тя заварила детето си силно стресирано и с кръв в устата. Медицинската сестра се опитала да успокои майката, че кръвта се дължи на тръбичката в устата му. Детето починало.



 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2565 |21.09.2022 Нападателят на медсестрата в Перник ще бъде съден при ускорена процедура . 2| 2766 |20.09.2022 Пиян пациент преби сестра от спешното в Перник . 0| 3305 |27.08.2022 Мед. сестрата, пристигнала първа на катастрофата в Бургас: За 30 години не съм виждала подобна гледка . 0| 3833 |16.08.2022 Убитата в Стара Загора жена е медицинска сестра

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads