Неделя, 09 Декември 2018, 22:48
Frognews
2| 2901 |08.12.2017

БСП – София e против повишаване на цената на водата в София

.
Калоян Паргов
БСП - София категорично се противопоставя на намерението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да повиши цената на водата в София за втори път тази година и го смята за необосновано и неприемливо.
Както е известно, в началото на 2017-а беше реализирано увеличение с 18%. Сега КЕВР е готова да подкрепи искането на концесионера "Софийска вода" за ново повишение с над 9%.

БСП – София досега последователно е отстоявала становището, че концесията на "Софийска вода" в този вид е неизгодна за столичани. Съгласно европейското законодателство достъпът до вода не е услуга, а е основно право. Откакто водоснабдяването е отдадено на концесия цената на водата се увеличи 7 пъти, без реално да е подобрено качеството на услугата, без да е достигнато очакваното намаление на загубите и столицата да е изцяло водоснабдена и канализирана. Надлъгването трябва да спре!

Според Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги (ЗРВКУ) при предоставянето на тази услуга следва да се спазва принципа за всеобщ достъп и социална поносимост. Тази социална поносимост е налице тогава, когато определената база минимално потребление на един човек в размер на 2,8 куб. м на месец, не надхвърля 2,5% от средния месечен доход на едно домакинство. Според данни на Института за икономически изследвания на БАН, при най-бедните слоеве и хората с увреждания и пенсионерите цената на услугата достига до 11,74% от доходите им. При такава ножица от допустимост 2,5% и реално заплащани стойности между 7-10% ние, от БСП - София не можем да останем безучастни. Защото тук не следва да са водещи само пазарните и търговските принципи, а трябва да бъде отчитана и социалната справедливост, която винаги е била основа на политиката на нашата партия.

Многократно сме настоявали за прекратяването на договора за концесия със "Софийска вода", освен това проведохме и референдум, но мнозинството на ГЕРБ в Столичния общински съвет не подкрепи искането ни. Миналата година предложихме компенсаторни механизми и формиране на "Фонд за водни помощи" за подкрепа на социално слабите лица и домакинства и за хората с увреждания, които са изрядни клиенти, защото те са най-потърпевши от постоянното увеличаване на цената на водата.

Настояваме при предстоящите промени в концесионния договор между Столична община и "Софийска вода" определящи показатели да бъдат количеството на инвестициите, намаляването на загубите и повишаването на качеството на водата.
--
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Близо 1,5 млрд. лв. е бюджетът на София за 2018 г. 2| 2993 |08.12.2017 . Ремонтират част от магистрала ”Тракия” в посока София 1| 3179 |07.12.2017 . Грейва коледната елха в София 0| 3006 |05.12.2017 . Дупка заплашва да погълне спирка на градския транспорт в София 0| 2956 |04.12.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах