Реклама / Ads
7| 4834 |29.12.2014 НОВИНИ

БСП Лява България настоява за активна роля на НС в политиката за българите в чужбина

.
БСП Лява България предложи изменения в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, които отразяват необходимостта от участието на законодателната власт във формирането, провеждането и контрола на една очаквана политика за българите в чужбина. Те ще помогнат за по-активна роля на парламента в защитата на правата на българските общности по света и решаването на техните проблеми, ще допринесат за диалога с тях и тяхната интеграция, ще ги ангажират с отстояването на българските национални интереси и приоритети.
 
Внесеният проект на решение за допълнение на правилника на НС предвижда създаването на постоянна комисия, която като помощен орган да съдейства и да подпомага опазването на българското етнокултурно пространство и културно-историческо наследство в чужбина, да оказва помощ при защита правата на българите зад граница и да стимулира изграждането и организирането на българско лоби, което да подпомага постигането на целите на развитие на родината. Чрез законодателната дейност и парламентарния контрол комисията ще подпомогне значително реализацията на държавната политика за нашите сънародници извън страната.

Според БСП Лява България от съществено значение за постигането на тези цели е диалогът със създадените повече от 500 организации на българите в чужбина, който трябва да се води не само от институциите на изпълнителната власт, но и на парламентарно равнище. С подкрепата си за комуникацията с българските общности и техните организации Народното събрание трябва да демонстрира, че България има активна политика спрямо тях, която се провежда под негово ръководство и контрол. Парламентът трябва да има своя директен принос за обединяването на българската емигрантска общност по света и да се ангажира с решаване на проблемите й, като съдейства за утвърждаване на чувството за принадлежност към родината. Активната политика за българите в чужбина може да бъде важен елемент и от политиката по преодоляване на демографската криза. С приемането на промените в правилника си Народното събрание ще даде институционален знак и ще се ангажира с ново отношение и разбиране за една модерна, активна и очаквана политика за българските общности по света.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5006 |28.12.2014 От 1 януари изчисляват парите за майчинство по нов начин . 1| 4445 |28.12.2014 Ивелина Василева: Обявен е код червено за сняг в Сърбия до границата с България . 44| 5173 |23.12.2014 Сакскобургготски: Боли ме, когато говорят все за корупция в България . 3| 6871 |21.12.2014 Кристина Иванова стана „Гласът на България“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads