Реклама / Ads
3| 4317 |18.03.2016 НОВИНИ

БСП пита Танева: Кога ще защитите българските собственици на земя?

.
Георги Гьоков
„Каква е политиката на Министерство на земеделието и храните за създаване на ред и устойчивост в поземлените отношения?”. Този въпрос отправиха народните представители от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Светла Бъчварова и Георги Гьоков към министъра на земеделието и храните Десислава Танева.
 

Гьоков обясни, че поземлените отношения в България са изключително сложни и особено сега, когато българинът, притежаващ земеделски земи, е принуден да сключва арендни договори за обработване на земите му. По думите му, договорите за аренда са едно от основанията за заявяване и получаване на европейски субсидии на единица площ от този, който обработва земята. Според него, има сериозни проблеми в отношенията между собствениците на земята и арендаторите. „Плащането на рента по договора се е превърнало в битка между собствениците на земя и арендаторите. Тези отношения са трудно управляеми, но трябва да се решават и регулират от държавата, защото българинът остава с усещането, че държавата е на страната на некоректните арендатори, които го лъжат и мамят”, заяви депутатът от левицата. Той подчерта, че на гърба на собствениците на земята, много арендатори стават милионери. „Кога хората ще получат справедлива рента за земята си, основаваща се на добива от нея, а не на изкривения монополен пазар, диктуван от картелите на агро-олигарсите”, попита народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Като друг проблем Гьоков посочи преарендуването. Той обясни, че са се нароили цели групи посредници – един човек в населено място сключва договори и след това преарендува цялата земя и не е ясно кой е получил субсидиите. „Ние предлагахме в договор за аренда изискванията, свързани със земята при преарендуване, да са предварително уточнени и собствениците да са информирани за всяка промяна”, припомни Гьоков. „Много предпоставки за злоупотреби и много злоупотреби! Какво правим, госпожо министър?”, попита Гьоков. Той подчерта, че питането е важно, защото касае две трети от българите, които притежават земя. „Кога държавата ще се намеси, за да създаде ред и устойчивост в тези отношения, кога ще застане на страната на собствениците и ще пази и техните интереси, а не само на арендаторите? Кога ще предложите промени в Закона за арендата?”, попита Гьоков.


„Българското законодателство, засягащо рентите, е слабо и не защитава собствениците на земя”, заяви от парламентарната трибуна народният представител проф. Светла Бъчварова. Тя припомни, че Законът за арендата не е променян от 1999 г., но през това време са се появили практики, които са изключително порочни и не отговарят на законодателството. Бъчварова поясни, че става въпрос на първо място за равнището на рентата, което е различно в отделните райони на страната, и липсата на публичност за неговите нива. Народният представител посочи невъзможността да се разтрогнат договорите – който е сключил рентен договор, дори и да не му се плаща, не може да го развали по никакъв начин. Не на последно място, тя посочи и фактът, че може само един собственик да сключи договора от името на всички останали, независимо колко са те на брой.

„Собственикът по никакъв начин не е защитен. Необходим е нов закон за арендата, в който собственикът да е водещ в тези отношения. Докато не се разбере това, няма как да се гарантира конституционното право на собственост”, заключи Светла Бъчварова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 5043 |17.03.2016 Борисов: Капитанът в Брюксел - корабът се бунтува! . 5| 4335 |17.03.2016 Депутати питат Горанов кой е пипал касата на КТБ . 7| 4482 |13.03.2016 Бойко Найденов: Добре е, когато не знаеш името на главния прокурор . 8| 4275 |12.03.2016 Танева: Има нарушения при млекопреработвателните предприятия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads