Реклама / Ads
8| 4261 |12.03.2016 НОВИНИ

Танева: Има нарушения при млекопреработвателните предприятия

.
Десислава Танева
Констатирани са нарушения при проверките, които в момента извършваме в млекопреработвателните предприятия. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти в Хасково, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.
 

Тя допълни, че в момента текат проверки на млекопреработвателните предприятия във всички области на страната. Целта е установяване на регламентираното функциониране на тези предприятия и предотвратяване на нелоялна конкуренция. Тя допълни, че след като бъдат проверени по-голямата част от мандрите, ще бъде направен анализ на констатациите. Министърът посочи, че се осъществява контрол и дали вложените материали в производството отговарят на заложените в технологичната документация на предприятието.

 

Съгласно статистика от 2015 година са увеличени вътрешнообщностните доставки и на сурово мляко. По думите на земеделския министър, това е продиктувано от факта, че в 12 страни от Европейския съюз, цените на суровото краве мляко са по-ниски от тези в България.

„Данните, с които приключва 2015 година, показват увеличение на производството на сурово мляко в Европейския съюз с 2,5% и намаление на търсенето с 1,5%.“, каза още Танева. По думите ѝ, пакетът от мерки не е довел до очакваните резултати и пазарът на мляко в ЕС не се стабилизира. Тя обясни, че в момента се обсъжда нов пакет от мерки, като счита, че обемът на предлагане трябва да бъде намален. Министър Танева посочи, че на Съвета на министрите в понеделник трябва да станат ясни политиките, които Общността предприема в сектора и след това ще се обмислят ефективни мерки.

 

„В момента се изпълнява План за тестване на качеството на суровото краве мляко в България,“ допълни Десислава Танева и уточни, че с това действие се дава възможност на всички производители, включително и тези, които не са изпълнили изискванията за ферми 1-ва категория да останат на пазара. Това е планът, по който Българска агенция по безопасност на храните проверява млечните ферми и качеството на млякото, което се добива в тях. Всеки оператор на предприемачески принцип ще може да реши дали има ресурс да преодолее кризата и дали подкрепата, която получава е достатъчна, или да се преориентира към друго производство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4932 |29.02.2016 Манолова в сливенския затвор; констатира изолация и нарушения . 12| 4754 |28.02.2016 Танева: 300 млн. лв. са загубите на земеделците от руското ембарго . 6| 4273 |26.01.2016 Мерджанов: В МЗ се извършват нарушения и престъпления . 7| 4939 |21.01.2016 Танева: Храните ще се контролират от фермата до магазина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads