Реклама / Ads
4| 4869 |09.11.2018 НОВИНИ

Бургаски съдия сряза турския съд за граничните полицаи, нарушават националния ни суверенитет!

.
Българските гранични полицаи Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков получиха безпрецедентна помощ от Районния съд в Бургас. Съдия Петя Георгиева отказа да изпълни международната поръчка за разпит на граничарите, с което даде ясен знак – че независимата съдебна власт смята четиримата за невинни и водения процес в Турция за груба намеса в българския суверенитет.
 

До този момент се бягаше от категоричен отказ да се изпълни искането на турската страна и се изтъкваха аргументи, че ние трябва да направим това, което иска Тежкия наказателен съд в Къркларели от българските власти.

 

Тълкуваха се и двустранни спогодби, но експерти от Външно министерство смятаха за неприложим международния акт от 1976 година между България и Турция, предвиждащ едната страна да приема без възражения присъдите по наказателни дела, постановени в другата държава.

 

Днес обаче съдебната система показа зъби. Отсече, че турската държава няма право да се намесва в суверенитета ни. Нарушава се и правото да бъдат съдени два пъти за едно и също престъпление, отсече съдия Георгиева и даде ясен знак, че съдебните власти няма да допуснат преразглеждане на решението на българския съд. Припомняме, че за българския съд четиримата граничари са невинни. Още преди 10-ина години военната прокуратура, която разследваше случая, се произнесе в тяхна полза - те са защитили държавната ни граница и не са извършили престъпление. Решението бе потвърдено и от Европейския съд за правата на човека и казусът се смяташе за приключил до миналата година, когато изненадващо започна ново съдебно производство в Турция.

 

Днес съдия Петя Георгиева вдъхна увереност на четиримата граничари и показа, че българският съд е зад тях, пише още "Флагман".

 

"Още не знам да се радвам ли. Не съм говорил с адвоката, за да ми разясни какво е решението на съда", каза минути след излизане от съдебната зала Михаил Цонков.

 

Въпреки добрата новина адв.Росен Кожухаров, който представлява Михаил Цонков, не бе особен оптимист и смяташе, че това няма да спре делото в Турция.

 

"Независимо от решението на Българския съд по отношение на поръчката, висящият в Турция е факт, тоест там производство ще бъде проведено. Но трябва да разчитаме на постановяване на една справедлива присъда от страна на турския съд.", каза Кожухаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3779 |29.10.2018 Арестуваха Румен, издирван за палежа срещу бургаския фоторепортер Борислав Пенков . 2| 4002 |26.10.2018 Президентът номинира Атанас Семов за конституционен съдия . 4| 3840 |21.10.2018 Герджиков: Нямам предложение за конституционен съдия . 0| 5101 |14.10.2018 Подпалиха входната врата на бургаски фоторепортер /Обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads