Реклама / Ads
7| 5412 |12.12.2021 НОВИНИ

Ченалова: Безпрецедентен е не натискът на ГДБОП, а бездействието на прокуратурата

.
Румяна Ченалова
Прокурори от Софийска градска прокуратура се оплакаха от оказан върху тях безпрецедентен натиск от страна на ГДБОП по досъдебното производство, свързано с източването на милиони от автомагистрала „Хемус”.
 

Гешев заяви, че ще сезира европейските институции. Така, както ги сезира по повод екстрадицията на Цв.Василев и идеята за закриване на спец прокуратурата.


Безпрецедентен е не натискът на ГДБОП, а бездействието на прокуратурата.
Обвиняемият Колев е обвинен за пране на пари - имущество, за което по см. на чл.253 НК знае или предполага, че е придобито чрез престъпление.


Следователно прокуратурата е наясно че въпросните 60 млн.лв. / платени авансово за строителството на магистрала " Хемус"/ са получени от фирмите в резултат на престъпна дейност.


Колев няма обвинение за такова престъпление.Неговите обяснения могат да послужат за изясняване на това друго престъпление в друго дело, в което той ще има качеството на свидетел.Като такъв той може да бъде защитен по реда и начините, предвидени в закона.


Помните ли главният свидетел по делото КТБ- Бисер Лазов? Прокуратурата не му повдигна обвинение въпреки доказателствата, за да използва "показанията " му. Какво е обяснението за този тактически ход, който нарушава основни принципи на правото?
Сега прокуратура постъпва по сходен начин, но с обратен знак.


Колев трябва да остане само обвиняем.Всички възможности да каже истината, за да се разкрият схемите и лицата, извършили предикатното престъпление по придобиване на парите за строежа на магистрала Хемус трябва да бъдат осуетени....включително чрез изкуствено инспириран скандал за натиск върху прокуратурата.
Дали въобще е образувано досъдебно производство за престъпното придобиване на въпросните милиони?


Чл.253 НК
/1/Който извърши финансова операция или сделка с имущество, или прикрива произхода, местонахождението, движението или действителните права върху имущество, за което знае или предполага, че е придобито чрез престъпление или друго общественоопасно деяние, се наказва за изпиране на пари с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от три хиляди до пет хиляди лева.


(2) Наказанието по ал. 1 се налага и на този, който придобие, получи, държи, използва, преобразува или спомогне по какъвто и да е начин за преобразуването на имущество, за което знае или предполага към момента на получаването му, че е придобито чрез престъпление или друго общественоопасно деяние.

 

Румяна Ченалова, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4945 |12.12.2021 Прокуратурата обвини ГДБОП в безпрецедентен натиск заради делото за „Хемус” . 6| 5677 |27.11.2021 Денков VS Кацаров: Неадекватен е натискът върху мен да върна учениците. Никога не съм искал затваряне . 14| 30864 |26.11.2021 Осман Октай: Къде проспаха българските консулски отдели и службите ни натискът на Ердоган в Турция?! . 10| 3572 |17.11.2021 Натискът на Лукашенко сработи. ЕС дава близо 1 млн. на Беларус за бежанците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads