Реклама / Ads
16| 14918 |28.08.2007 НОВИНИ

Черен списък на убийците на българската природа

.
Сайтът bgnature-blacklist.bravehost.com публикува класация на убийците на българската природа, Frognews.bg прави достояние на своите читатели този списък с имената на известни личности.
 
Ето списъкът на bgnature-blacklist.bravehost.com, в който са показани виновните личности, фирми и организации, които не се съобраяват със законите в България за сметка на природните ресурси. Информацията представена в него е сборен резултат от мнения на читатели, публикувани в печата статии и от форуми в Интернет. Авторът на страницата не гарантира 100% достоверност на изнесените факти.

Личности, свързани с унищожаването на българската природа

aleksandur_kravarov.jpgasengagauzov.jpgdjevdjet_4akurov.pngevgenia_gencheva1.jpgdimitur_zorov.jpgkiril_voinov.jpgkrasimir_gergov1.jpgludmil_stoikov.jpg

Александър Краваров - кмет на Банско, който призова банскалии на демонстративно бракониерство, ако национален парк Пирин влезе в Натура 2000; главен съучастник на Юлен в създаването на "Ски-зона - Банско" в границите на НП "Пирин" - обект на ЮНЕСКО - световно природно наследство.

Амадеус Кръстев - псевдо природозащитник с доказана природоразрушителна позиция. Заедно с жена му Йонка Савова се издържа чрез противопоставяне на всички природозащитни организации. Представя се за "единствения истински еколог", който "разбира се" подкрепя инвестиционното намерение (ски-зона Банско, златодобива на Челопеч и Крумовград и др.). В знак на благодарност, подкрепените инвеститори (ПИБ, "Дънди прешъс металс"...) му дадоха парички и нов джип;

Андрей Икономов - зам. председател на ВАС, председателствани от него съдебни състави отменят ЗМ "Камчийски пясъци" и ЗМ "Ботаническа градина - Свети Константин и Елена", като с това позволява дивата и реституция и унищожение. На 29 юни 2007 г. Същият този човек, нарушавайки законите и затваряйки очите си пред истината, заличи най-голямата защитена територия - природен парк "Странджа" и по този начин намали площта на защитените територии до мизерните 4%. А.Икономов ясно показва, че висшата съдебна власт не се управлява от законите на България, а от финикийските знаци.

Асен Гагаузов - министър на регионалното развитие и благоустройството- по негово предложение на 15.02.2007 бяха отложени допълнително над 35 зони по Натура-2000 за прецизиране до октомври. Всички те са заплашени от унищожаване. Негово е и предложението от Натура-2000 зоните да отпаднат концесионните площи и териториите с приет ТУП и ОУП към датата на обявяването на зоната, която е в неопределено бъдеще. Същият подписа пагубното да българската природа и Черно море споразумение за петролопровода Бургас-Александропулис, който е сериозна заплаха за черноморската екосистема, хората в бургаския регион и уникалните по своето птиче богатство бургаски крайморски езера.

Ахмед Доган - "кръстникът" на дървената мафия, на чиято съвест тежат повечето горски пожари в България (а с това и смъртта на пожарникарите участвали в гасенето). Притежава над 300 хотела, построени полузаконно в защитени територии или в съседство с тях.

Бахтишен Ехлиманова - управителка на скандалната фирма "Краш 2000", вероятен фалшификатор на подписа на заместник-министър. Носи лична отговорност за изнудването и директните заплахи към служители от природен парк "Странджа" и към техните семейства.

Борислав Попов - подставено лице на "Райфайзен Банк", което управлява "Рийс Интернешънъл АД" (незаконният строител на Камчийски пясъци)

Братята (Иса и Мехмед) Бесоолу, и Тюркян Бесоолу. Заедно с Ергин Тьорен са собственици на дърводобивни и дървопреработвателни фирми ("Лес Транс" и "Тера Лес"), държат в страх, подчинение и финансова зависимост местното население и управата на общината. На софрите им пируват депутати от ДПС, а над безчинствата им са разперили политическия си чадър двама от министрите на Ахмед Доган - Нихат Кабил и Джевдет Чакъров. Общо взето може лесно да се начертае престъпната методика с която фирмата на братята Бесоолу работи в Павел баня в престъпно съглашение с горските там. Горските прокарват цялата документация за строеж на горски пътища до горски басейни с хубава дървесина под предлог за отглеждане на насъждения. След това Бесоолу добива предвиденото и се съставят протоколи за сечището, с което си връзва гащите че няма нарушения. След това обаче циганите му работници , 200 души от Котел с резачки, не си отиват, а месеци наред унищожават цялата гора покрай пътя. Като приключат се преместват на друг "обект".

Валентин Златев - директор на Лукойл България, който има планове за бетониране и застрояване на Смолянските езера.

Валентин Николов - собственик на "Калиакра инвест", който унищожава последната степ в България;

Васил Златев - бивш кмет в родното място на Тато (Правец) и баща на президента на "ЛУКойл-България" Валентин Златев. Построил си е огромен хотел на плажа на Обзор. Съвсем безнаказано.

Величко Макаков - заместник-кмет на Шабла със странни представи за понятието "защитена територия". Според този калпазанин защитена територия на Шабленските Езера и Дуранкулашкото езеро е само водната им повърхност, но не и бреговете.

Веселина Дърпатова - председател на инициативния комитет срещу Натура-2000 в Разлог - допринесла с много жар и плам за превръщане на китната някога Банско-Разложка котловина в кална строителна площадка и изложба на бутафорни бетонни недомислия. Действията на същата вероятно ще доведат и до окончателното погребване на НП "Пирин" с изграждането на ски зона "Кулиното".

Веселина Савова и Веселина Томова - собственик и журналист в сайта "vlastta.com", открили специална рубрика срещу Натура 2000 "Натура 2000 - дяволски български прочит", в която се провежда яростна пропагандна война срещу мрежата Натура 2000 и нейните автори.

Веска Караманова - кмет на Созопол, извърши заменки и издаде разрешителни за строежи в района на нос Хумата (между Алепу и Ропотамо).

Георги Велчев - брат на бившия финансов министър Милен Велчев. Най-скандалният му проект е бетонирането на Рилските езера. Малкото братче има 14 незаконно построени хотела (узаконени с помощта на "баткото") по Черноморските плажове и вече е застроило плажа на Обзор. Другите хотели на Георги и Милен Велчеви са в Златни пясъци, Равда, Слънчев бряг и бившият къмпинг "Оазис". Откраднал е два хотела от Икономическия университет - Варна, съборил ги е и си е постриоил два нови хотела с име "Краун плаза Хелиос".

Гинка Радева - известна като "Гинка Антинатурата",председател на съзюза на собствениците ощетени от Натура 2000, която се бори за стопиране на всякаква защита на природата по Черноморското крайбрежие.

Гриша Ганчев - собственик на "Литекс Комерс", придобил чрез замяна на гори в Ловешко собственост край Шабленското езеро и Крапец, където възнамерява да прави голф-игрища.

Даниела Петрова - ново подставено лице "собственик" в най-скандалната фирма закононарушител "Краш 2000"

Джевдет Чакъров - министър на околната среда и водите, който бездейства, докато мафията разграбва защитените територии и щедро прехвърля държавните защитени територии в частни ръце. След едногодишната забранителна заповед за строеж на Иракли, г-н Чакъров я "поднови" така, че най-наглите закононарушители да могат да строят, при това на самия бряг. По този начин правителството, в лицето на министър Чакъров, се подигра с обществения натиск в защита на Черноморието. В отпадналите с новата заповед територии попадат 50 процента от дюнните комплекси в защитената зона, 100 процента от естуарите и 100 процента от лонгозните гори.

Димитър Зоров - собственик на мандра "Пършевица". Фирмата е основен виновник за унищожаване на най-ценната част на природния парк Врачански Балкан, замърсяване на реките в парка с отпадъчни води от мандрата, разбиване на пътя за хижа Пършевица, нелегално строителство на стопански сгради и хотели и прецакване на нормалните пешеходни туристи.

Долорес Арсенова - бивш министър на околната среда и водите, издала голям брой разрешителни за строежи без ОВОС в защитени територии, например в местността Варварско край Ахтопол.

Дора Янкова - кметица на Смолян, която разшири ски-курорт Перелик на 13000 ha. Гласуваха Момчиловци и връх Преспа за нов ски-курорт - с подкрепата на Г.Първанов.

Евгени Мосинов - юрисконсулт на община Царево и кандидат от БСП за областен управител на Бургаска област. Той е главният подстрекател на войната на община Царево с ПП "Странджа".

Евгения Генчева - лицето, което е пряко отговорно за умишлените палежи и обирите по плажа на защитената местност Иракли;

Елка Димова - кмет на Шабла, с "инвестиционни намерения" за застрояване на Шабленския езерен комплекс, въпреки че е в мрежата Натура-2000;

Емил Иванов - контактно лице на скандалния незаконния строеж "Златна перла".

Ергин Тьорен - виж "Братя Бесоолу"

Иван Станчев - съсобственик на "Калиакра Инвест", собственик на "Ира 60", на чиято съвест тежи голяма част от бетона по Черноморието;

Йордан Дардов - Зам.министър на околната среда и водите - Дал подписа си, че строежът на фирма "Краш"/"катастрофа"/ в ПП"Странджа" няма нужда от ДОВОС и практически дал зелена светлина на това беззаконие. Освен това е разрешил строежи без ОВОС между Синеморец и Бутамята (до защитената местност "Устието на Велека", в природен парк "Странджа")

Камен Костадинов - депутат от ДПС, под чието настояване Законът за черноморското крайбрежие ще влезе в сила чак през 2008 г. и по този начин ще осигури достатъчно време на мутрите за да добетонират и без това съсипаното Черноморие.

Кирил Войнов - известен български пожарникар, който се обяви за "еколог" (вероятно е искал да каже "природозащитник") против Европейската мрежа от защитени зони Натура 2000.

Константин Пенчев - председател на Върховния административен съд, който собственоръчно заличи защитена местност "Камчийски пясъци". По неговите думи корупцията в съдебната власт е напълно нормално явление, но публичната изява на общественото мнение е стресираща за безпристрастността на съда.

Красимир Гергов - известен медиен бос, който си плаща за да нарушава законите (виж "Трейшън клиф....") - планирал е 40 голф-игрища на територията на страната (председател е на голф-асоциацията); Последното коет прави, въпреки протестите на местните жители, ще е на брега на Приморско.

Любен Лаков - кмет на Никопол. Покровителствал (вкл. Чрез фалшификация на протокол за промяна предназначението на земята) незаконната кариера в Натура 2000 зоната "Никополско плато" при с.Муселиево, довела до унищожаването на уникални ендемични растения и редки местообитания.

Любен Татарски - кмет на Разлог, инициатор и подкрепящ ски-зона "Кулиното", която е планирана на територията на биосферния резерват "Баюви дупки - Джинджирица", който призова разлогчани на демонстративно бракониерство ако мрежата Натура 2000 бъде одобрена в пълния и вариант;

Людмил Стойков - собственик на пренаселеното ваканционно селище "Дюни", който открадна по програмата САПАРД 7.5 милиона евро, за да построи още повече хотели в съседство със защитената местност Алепу.

Мехмед Дикме - бивш земеделски министър, започнал незаконното разпродаване на защитени територии. Заедно с Н. Кабил е продал незаконно 300 декара от природен парк "Странджа".

Несрин Узун - депутат от ДПС, под чието настояване Законът за черноморското крайбрежие ще влезе в сила чак през 2008 г. и по този начин ще осигури достатъчно време на мутрите за да добетонират и без това съсипаното Черноморие.

nikolai_banev.jpgnihatkabil.jpgpetur_dikov.jpgpetko_arnaudov.jpgstani5ev.jpgsimeon_de_saxe-coburg-gotha.jpgstoqn_zahariev.jpgconko_conev.jpgnikolai_vasilev.png

Николай Банев - собственик на холдинга АКБ "Форес", чието инвестиционно намерение е да изкорени естествената растителност на Иракли и да засее райграс за голф-игрище;

Николай Василев - бивш министър на икономиката, по чието предложение са изключени 1500 декара държавни морски плажове и незаконно са прехвърлени като частна държавна собственост. По-късно изключените защитени местности са преименувани от "плажове" на "пасища".

Нихат Кабил - министър на земеделието и горите, който предложи зачеркване на ценните български гори от Натура-2000, тъй като имал "инвестиционното" желание да ги изсече. По този начин са зачеркнати биосферните резервати "Червената стена" и "Славянка", които са под закрилата на ЮНЕСКО. Нихат Кабил успя да замени (срещу щедра "награда" от "Рийс Интернешънъл", сиреч от "Райфайзенбанк") защитената местност "Камчийски пясъци", оценена като "пасища" (на цена 14 стотинки за m2), с нискокачествени земеделски земи във Видинско, оценени много по-скъпо (Кабил дори е предложил да компенсира разликата с държавни пари).

Ния Белчева - подставено лице, представяно за собственик на скандалната фирма "Краш 2000"

Петър Диков - главен архитект на София, който, като бивш директор на НЦТР към МРРБ, сам е заложил плана за бетонирането на Иракли (където по-късно е купил имоти);

Петко Арнаудов - безотговорен кмет на Царево и заклет враг на природата в община Царево, който прояви наглостта да поиска отмяната на Природен парк Странджа. С негово разрешение, но без съгласието на министерството на околната среда и водите, в нарушение на законите, и след като фалшифицира подписа на един зам. министър, фирма “Краш 2000? изсече част от гората в Парк “Странджа” и на нейно място вдигна грозните си незаконни строежи. След триумфа на корупцията във ВАС на 29.06.2007, Арнаудов предложи "сделка", (т.е. изнудване) в която да остане парк Странджа, но да отпадне от него незаконният строеж на "Краш 2000".

Румен Петков - министър на вътрешните работи, който си затвори очите пред еднодневната блокада на София от таксиметровите шофьори, но показа твърда позиция в смазването и изкореняването на всеки опит за изразяване на гражданска позиция, било то и за по-малко от 30 минути. Този министър от БСП е специализиран в арестите на пешеходци на възраст от 14 до 42 години, при условие че протестират срещу заграбването на защитените територии и срещу корупцията на най-високо ниво. Същият се занимава и с преследвания срещу блогъри, които се осмеляват да пишат в защита на защитените територии. Има опит в антиприродозащитата още като кмет на гр. Плевен. През 1997 г. разрешава и подкрепя незаконна мотописта на Богдан Николов (шеф на Българската федерация по мотоциклетизъм) в защитена местност "Кайлъка". Последното му "геройство" е разпит на ирландец без преводач (разпитът е проведен от полицай с име Симеон Симеонов) с натиск "да си признае" че е подал сигнал за залагане на бомба в ски-пистата на "Юлен", и по този начин да покрие следите към истинския терорист - фирма Юлен (собственост на Първа инвестиционна банка). В същото време г-н Петков не предприе нищо по случая с търговеца на деца във Варна, нито пък се опита да озапти предизборното "етническо вълнение" в София.

Румен Рашев - кмет на Велико Търново, през чието време като кмет бяха унищожени над 30% от дърветата и озеленяването и В.Търново се нареди на второ място след София по презастрояване; Рашев е известен с изказването си, че "на който му трябват дървета, да ходи в гората"!

Сергей Станишев - министър-председател на България, който открито заяви лични инвестиционни намерения в незаконно "отложените" от него Натура-зони;

Симеон Сакс-кобургготски - по неизвестен начин имотите на този бивш цар и бивш премиер отпаднаха от мрежата Натура2000. Този бивш цар допусна по време на управлението си разграбването на защитените територии и превръщането им в градски квартали. Неговото правителство се превърна в маша на българската мафия. В знак на благодарност, реконструираното БКП, в лицето на президента Г.Първанов, му връчи най-високо отличие. Симеон II успя да заличи труда на Фердинанд Сакс-кобургготски за опазването на уникалната българска природа.

Стоян Захариев - неуспял певец, който извършва незаконна строителна дейност в м. Иракли, в потенциална Натура-зона, въпреки изричните забрани. Същият обяви за наркомани природозащитниците и експертите;

Тодор Върбанов - областен управител на Монтана, главен радетел за осъществяване на пагубния за Западен Балкан проект - "ски-зона Ком".

Фатме Илияз - бивш заместник-министър на околната среда. Дала е зелена светлина на строежи без ОВОС край Варвара и Кондолово (на територията на природен парк "Странджа").

Христо Стоичков - доказан футболен герой и провален футболен треньор, който си е поставил цел да бетонира Смолянските езера.

Цветко Цветков - арогантен областен управител на Плевен, заплашвал и тормозил природозащитници обявили се срещу незаконната кариера на "Техноинженеринг груп" в Никополско плато.

Цеко Минев - главен собственик на ПИБ и "Юлен АД", председател на Българската федерация по ски. Той е най-големия персонален виновник за изграджането на ски-зона "Банско".

Цонко Цонев - кмет на Каварна и убиец на резервата Калиакра. По негова инициатива пътят на прелетните птици е запречен от ветрогенератори, по брега на историческото място и природния резерват Калиакра се строи селище в мюсюлмански стил, а брегът около Каварна е унищожен от новите голф-игрища. По последни данни разкопава Калекайряка.

Юрий Лужков - кмет на Москва и брилянтен далавераджия, който застроява (изпирайки пари от руските данъкоплатци, уж строи детски лагер) бившата вече защитена местност Камчийски пясъци и има планове за презастрояване на Пампорово; За да получи апетитната земя (заедно с плажа) край Камчия, Юрий организира побой над непослушния Авренски кмет. Пердахът послужи за назидание на Мехмед Дикме, който ден след побоя, щедро и с желание, превърна тази ценна държавна защитена територия в строителна площадка. Поради липса на пречиствателни съоръжения планираният "ол-инклузив оазис" на Лужков ще бълва средно на ден по 3 тона човешки фекалии* в Камчия, които ще се изливат по-късно по плажа.

Институции и организации, свързани с унищожаването на българската природа

Върховен Административен съд - единица за корупция в България, която не познава законите. С мъгляви аргументи и неточни обосновки, този висш съдебен орган успя през 2006 г. да подари най-големия плаж в България (Камчийски пясъци) на няколко мутри, като обяви защитената местност за несъществуваща. На 29.06.2007 същата тази корумпирана висша съдебна инстанция се произнесе срещу Природен парк Странджа и обяви заповедта за обявяването му за нищожна, за да може да се узакони незаконният строеж на "Краш-2000". В знак на благодарност, кметът на Царево предварително подари на тази институция място на плажа за строеж на хотел. Същите купонджии отмениха и плана за управления на природен парк "Рилски манастир", за да стане възможно полузаконното построяване на мини-ВЕЦове.

Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) - вероятно поради "липса" на организирана престъпност в България, тези труженици се занимават с налагане на цензура в интернет, когато се пише в защита на защитените територии.

"Зелен алианс" - псевдоеколози, в това число един пожарникар (Кирил Войнов).

"Зелени патрули" - псевдоприродозащитната организация на А. Кръстев;

Министерски съвет на Р.България - въпреки клетвата им да служат на родината си, тези хора "отложиха" приемането на половината от българските зони в мрежата "Натура 2000". В "отложените" зони са няколко биосферни резервата, 3 национални парка и 2 природни парка. При "отлагането" тези господа не са предвидили никакви предпазни мерки за опазването на зоните.

Национално управление на горите (НУГ) - изразиха явно намерение за бракониерство в горите, в това число и в два биосферни резервата (под закрила на ЮНЕСКО);

Общински съвет Несебър - група купонджии, които обявиха цялата крайбрежна ивица от Обзор до Поморие за градска улица;

Районна инспекция за опазване на околната среда - Варна - с бездействието си позволиха унищожаването на Божурец и разкопаването на степите на Калиакра.

Рилски манастир - разбирайки, че общуването с Бог не носи печалба, светите отци се преориентираха към строежи без ОВОС на три мини-ВЕЦа в природен парк "Рилски манастир". С "братската" и светска помощ от ВАС.

Фирми, свързани с унищожаването на българската природа

AES - инсталират ветрогенератори на пътя на прелетните птици в резервата Калиакра;

АКБ "Форес" - почти едноличен собственик на Иракли, който е присвоил и плажа. Организатор на изсичането на защитената крайречна растителност на р. Вая и предполагаем организатор на тормоза над туристите в Иракли.

"Блек Сий Голф & Кънтри Клуб" - строят голф-игрище до Поморие.

"България холд" (на Пламен Алексеев) - бетонира Шабленските езера откъм Езерец и съсипва Дуранкулашкото езеро;

"Бългериън голф съсайъти" - основният унищожител на Шабленското крайбрежие (край Ваклино, Езерец и Крапец);

"Галакси Пропърти Груп" ООД - пловдивска фирма, специализирана в застрояването на изключително държавни земи и присвояването на изключително държавна собственост, например зашитени територии, пясъчни дюни и плажове. Тяхна собственост са полузаконният хотел "Сатурн" и доказано незаконният хотел "Оазис ВИП домове" и съмнително законният "Royal Beach" в Слънчев бряг.

"Главболгарстрой" - с агресивни намерения за застрояване на Палакария и урбанизиране на Аркутино и Галата. Най-скандалиният им проект е за ски-център Ком, който е планиран изцяло в Натура 2000 сайт "Западен Балкан", в 2 съществуващи защитени територии и ще унищожи уникалната природа на връх Ком. Същата фирма застроява брега на Аркутино и Ропотамо, без да се съобразява със забраните за строителство в летния сезон.

"Евросилекс" - застроява незаконно река Батова;

"Екогард–Сдружение Иракли" - униформени мутри, които си позволяват да крадат лични вещи и да палят пожари в защитената местност Иракли;

"Ел Би Джи" ("LBG") - нагла фирма, собственик на доказано незаконния хотел "Дюн", построен насред някога защитените дюни на Слънчев Бряг;

"ИНОС 1" ООД - фирма, която разкопава степта на Калиакра и унищожава защитени видове с оправданието че строи ветроенергиен парк. Строителните дейности са започнати без ОВОС.

"Калиакра инвест" и "Ира 60" - унищожават последната запазена степ и строят на уникалния бряг на нос Калиакра (в Натура-зона) селище с абсурдна арабска архитектура.

"Кендар" - ирландски "инвеститор", който не се съобразява, че по плажа на Шкорпиловци не може да се строи;

"Краш 2000" - нагла фирма, която построи незаконно селище в Природен парк Странджа, след което поиска да бъде заличен статута на природния парк. На същата фирма е наложена санкция за незаконно строителство и санкция за необратимо увреждане на почвата. Изглежда че разрешителните документи на фирмата са фалшифицирани.

"Литекс" (на Гриша Ганчев) - застроява Шабленските езера откъм Езерец и брега на Балчик;

"Партнърс комерс" - концесионер на плажа на Иракли, който не изпълнява задълженията си, а вместо това работи за Банев и компания;

"Рийс интернешънъл" ЕАД - фирма (собственост на Raiffeisen Centrobank AG), според която е неясно съществуването на Камчийските пясъци и по този повод е решила да ги превърне в незаконна строителна площадка. За тази цел фирмата е изкупила от държавата 400 декара дюни, оценени н 14 стотинки за квадратен метър. Когато все пак се оказа, че покупката земя в защитена територия е незаконна, "Рийс Интернешънъл" подкупиха ВАС и статутът на защитената територия падна.

"Русалка Холидейс" - групировка, която превръща уникалното черноморско крайбрежие в частна полянка с райграс;

"СОК - Камчия" - фирма на Юрий Лужков, която налива бетон край устието на Камчия (върху 130 декара държавна земя от защитена територия със свален статут) със средствата на Московската община.

"Суис Пропъртис" - офшорна фирма, която унищожава защитената местност "Иракли", за да построи незаконно туристическо гето;

ТИМ - "Шабла голф" - застрояват остатъците от дива природа между Шабла и Тюленово;

"Техноинженеринг груп" АД - габровска фирма, участвала в изграждането на ферибота "Никопол-Турну Мъгуреле". Фирмата създаде и експлоатираше незаконната кариера при с. Муселиево (в Никополско плато), като с това унищожи находища на уникални ендемични растения и редки животни.

"Трейшън клиф енд спа резорт" - фирма със съмнителна репутация, която си присвои брега на Топола и Божурец, и унищожи популациите на много защитени видове растения и животни и уникални местообитания

"Юлен" АД - фирмата която изсече незаконо вековните мури в Национален парк Пирин, за да си направи частно свлачище (наричано "Ски-писта") и която демонстративно тероризира туристите. Същата фирма подаде фалшив сигнал за бомба, заложена в направеното от тях свлачище и, с помощта на Амадеус Кръстев, набеди природозащитните организации за екстремисти;

"SMA mineral" - незаконно добиват инертни материали на територията на природен парк "Странджа"

Банки, финансиращи унищожаването на българската природa

Банките по-долу използват лихвите от клиентите си, за да финансират унищожаването на защитените територии.

Първа Инвестиционна Банка - основна финансираща институция на ски център Банско и следователно на унищожаването на Национален Парк Пирин;

Raiffeisen Centrobank AG - банка, която си позволи да приватизира изключителната държавна собственост "Камчийски пясъци" чрез дъщерната си фирма "Рийс интернешънъл" и и лепна етикет "земеделска земя", като след това я купи по 14 стотинки за m2, понеже дюните не стават за земеделие.

Японска банка за международно сътрудничество (JBIC) - финансира ветроенергийните паркове на нос Калиакра и по този начин унищожава степта.

Хотели и проекти в нарушение на природозащитното законодателство
hoteli_i_proekti.jpg

"Ажур де ла мар" - проект за селище в арабски стил на брега на нос Калиакра, с необратимо влияние върху резервата калиакра и в територията на зона от мрежата Натура 2000.

"Белла Виста бийч клуб" - кичозен хотел от гипсокартон, построен незаконно на плажа "Бутамята". Собственост е на варненската групировка ТИМ. Дава подслон на бедни германци и български мутри. Една от атракциите му е изливането на канализацията директно на плажа. Ежедневно хотелът бълва по средно 27 килограма човешки фекалии*.

"Дюн" - собственост на Мая Илиева, съпруга на убития през 2005 г. Георги Илиев (бивш шеф на "ВАИ холдинг"), построен абсолютно незаконно насред дюните на плажа на Слънчев бряг, на мястото на водна пързалка. Бълва директно в морето по 39 kg човешки фекалии дневно*. Подлежи на събаряне, но кога ли?

"Златна перла" - незаконно построено селище в природен парк "Странджа". По време на извършване на строителните работи е направен опит за спиране с официална заповед от МОСВ, но инвеститорът "Краш 2000" е заплашил длъжностното лице с "нещастен случай". След построяването на селището строежът все пак е блокиран, след като е доказано, че е построен незаконно. В стремежа си да узаконят строежа, инвеститорите, съвмесно с Петко Арнаудов и използвайки познатата корупционна схема с Върховния административен съд, успяха да заличат статута на Природен парк "Странджа". Липсата на канализация ще доведе до ежедневно изхвърляне на средно 38 килограма* човешки фекалии директно в морето. Все още не е ясно какво точно ще се случи с този строеж - дали ще бъде съборен, или незаконно, с помоща на властите, ще бъде завършен.

"Марина Роял Палас" - построен в ПЗ "нос Агалина". Собствениците нагло са присвоили и бреговата ивица, като са направили здрава метална ограда на плажа. Хотелът произвежда по 156 kg* фекалии средно на ден.

"Оазис ВИП домове" - хотел, построен върху някога защитените дюни на Слънчев Бряг, с плаж обявен за "частен", въпреки че българските закони не позволяват както строежите върху дюните, така и приватизацията на плажовете. Хотелът е доказано незаконен и подлежи на събаряне. Собственост на пловдивската фирма "Галакси Пропърти Груп" ООД. Съсобственици: ЕТ "Рюген - Димитър Янков" (на убития председател на Общинския съвет в Несебър), "Холидей Он" АД и пловдивската "Пълдин Холидей" ООД (дъщерно дружество на "Винпром Пещера").

Проект "Супер Боровец" - налудничав, но осъществим по "оня начин" проект, който ще превърне най-високата българска планина в градска зона. Проектът е изцяло на територията на Национален парк Рила. Основни играчи са братя Велчеви (единият е финансов министър, а другият - бързо забогатял бизнесмен)

"Ривърсайд вилидж" - проект на "Суис пропъртис" за застрояване на Иракли, в опасна близост до защитените територии "Иракли" и "Смриките", на територията на "отложена" Натура-зона. Изкопните работи за хотелите за започнати без нито едно разрешително, без ОВОС и при изрична забрана за строеж, издадена от МОСВ. "Красивото селище" ще излива в близката река Вая средно по 30 kg човешки изпражнения всеки ден*, които ще отплават към плажа.

"Риу Мирамар" - незаконен хотел нагло построен върху пясъка на плажа в Обзор. Всеки ден бълва по 300 kg* човешки изпражнения на "неизвестно" място.

"Св. Тома" - незаконен туристически комплекс, построен в периода март-юни, 2007 г. (изливали са по 500 кубика бетон дневно, въпреки забраната за строежи), на плажа Аркутино, в опасна близост до резервата "Ропотамо". Собственост на "Главболгарстрой".

"Апартаменти "Хевън" - собственост на Георги Славов-Главата (син на взривения сикаджия Стоил Славов). Това е хотел, построен върху пясъка на плажа в Слънчев бряг, в разрез с Конституцията на България и против цял наръч закони. Строежът е изпълнен от фирмата "Унитурс" АД (на убития Стоил Славов), но самата фирма не е знаела, че строи хотел, а е знаела че прави водна пързалка. Хотелът подлежи на събаряне.

"Хелиосбей" - огромен грозен 5-етажен хотел с фасада на затвор, построен направо върху пясъка на плажа на Обзор. Собственост на Васил Златев. Ежедневно хотелът бълва по 331 kg човешки фекалии*.

Резултат от дейността на горепосочените нарушители:

Курортни комплекси и курортни градове с необратимо унищожена природа
Посочените места са с напълно унищожен облик и вече нямат туристическа стойност. Вместо това на тези места постоянно кипи строителна дейност точно в разгара на туристическия сезон. В резултат тези места, от атрактивни курорти са се превърнали в свръхзастроени жилищни комплекси. _.jpg

Банско: бивш архитектурен резерват, днес мегаполис, който незаконно се простира до Разлог и навътре в национален парк Пирин. Боровец: бивш елитен курорт, днес пренаселен град с "пропъртис фор сейл" Златни пясъци: някога малък елитен курорт, днес презастроен жилищен комплекс, който навлиза незаконно в Национален парк Златни пясъци Дюни: някогашно курортно селище, презастроено с неправомерно изразходване на средства по програмата САПАРД. Това е един от "курортите", които нарушават конституцията - ограничават достъпа до брега. Несебър: бивш архитектурен резерват, днес пренаселено гето Пампорово: бивш елитен планински курорт, днес презастроен град с изкуствен сняг Разлог: застроен мегаполис, който "нагризва" южния дял на Рила Синеморец: някога приятен курорт, а днес запречен с грозен жълт хотел насред плажа Слънчев бряг: някогашен елитен курорт, а сега пренаселен град, това място ще остане като паметник на мутренската простотия и невежество. С помощта на РИОСВ - Бургас беше пресушено и презастроено блатото на Слънчев бряг, сега се готви и разпродажба на дюните край Слънчева бряг. Туристите на които този "курорт" разчита, са главно баби, бедни германци и руснаци, и не особено заможни наркомани. Последната туристическа "атракция" на това място е скачане на мутра до смърт върху глава на турист. Ако сте шведи или африканци, ви препоръчваме да стоите далеч от това място. Созопол: преди години - архитектурен резерват и божествен плаж, днес - бетон, кебапчета, застояла цаца и много чалга Царево: някога приятен курортен град, днес презастроен жилищен комплекс

Защитени територии с драстично нарушено равновесие и/или незаконно заграбени ресурси

erosia_chovek.jpgЗащитена местност "Алепу" Защитена местност "Аркутино" Защитена местност "Велека" Защитена местност "Горна Кория" Защитена местност "Камчийски пясъци" - ликвидирана от ВАС за да бъде позволено незаконно застрояване от "Райфайзен Банк" Национален парк Пирин Национален парк Рила Природен парк Златни пясъци Природен парк Витоша Природен парк Странджа - временно заличен от ВАС, за да бъде легализиран един незаконен строеж на "Краш 2000". В момента статутът му е спасем, но и незаконният строеж на "Краш 2000" все още не е съборен. Природна забележителност "Нос Агалина" - плътно застроена и присвоена Природна забележителност "Пясъчни дюни" (между к-г Градина и к-г Златна рибка) Резерват "Ропотамо" Резерват "Юлен"

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5270 |20.08.2007 Българската нация е сред най-бързо застаряващите . 0| 4965 |19.07.2007 Нов митинг-шествие “Няма да мълчим за българската природа“ . 0| 5772 |01.03.2007 Дан Браун пише бестселър за „българската следа” в атентата срещу папата . 0| 6207 |23.05.2007 По 40 години затвор за убийците на сръбския премиер Зоран Джинджич

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads