Реклама / Ads
11| 5330 |23.07.2013 НОВИНИ

Чобанов: Актуализацията на бюджета - буфер за разходи през 2014 г.

.
По думите на финансовия министър Петър Чобанов актуализацията на бюджета ще играе ролята на вид буфер, който ще бъде предназначен за допълнителни разходи през следващата 2014 година.Финансовият министър обясни, че в Закона за държавен бюджет за настоящата 2013 година се запазва максималният размер на дълга на страната ни в размер на 14,6 млрд. лева дори и след актуализацията.
 

„Не се отчита увеличаване на задлъжнялостта", подчерта министър Чобанов. Според него основен проблем е липсата на гъвкавост, създадена през последните няколко години. „Този дълг, заложен в проекта за актуализация, се явява един вид компенсация за загубената гъвкавост на бюджета", подчерта Петър Чобанов. Той категорично заяви, че актуализацията не се налага за финансиране на други цели или за захранване на близки до властта фирми.

Един от основните въпроси по отношение на актуализацията на бюджета е този дали това е една техническа актуализация или е нова политика. Отговорът е, че ние провеждаме нова финансова политика, уточни министърът.

Единствената точка в дневния ред на заседанието е обсъждането на проекта за актуализация на бюджет 2013 година. Според Чобанов трябва да се намери отговор на това на каква база стъпваме и да си отговорим дали имаме стабилност на страната и дали е била на лице по време на управлението на ГЕРБ. „Ако тази стабилност е неплащането на бизнеса навреме, ако ненавременното възстановяване на ДДС, недисциплинирана фискална политика, то тогава сме имали такава", коментира финансовият министър. Той заяви, че актуализацията на бюджета дава възможност, с която държавата да бъде добър партньор с бизнеса както по договорите, така и по отношение на нормативните уредби.

„До момента беше пренебрегвано изграждането на буфери, които да се използват за по-добро управление на ликвидността. За съжаление на фискалния резерв се гледаше само като източник за финансиране на дефицита. Това се променя с актуализацията на бюджета", посочи Петър Чобанов.
Пламен Димитров: Приходната част от проекта за актуализация на бюджета трябва да е по-амбициозна

Трябва да бъдат актуализирани и приходите и разходите в бюджета, но ние приемаме това, което се предлага от правителството, само наполовина. Тези предложени политики не ни достигат. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на днешното съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси, по икономическа политика и туризъм и по труда и социалната политика. Според синдикалиста необходимо е да бъдат изразени по-ясно самите механизми, които ще стимулират растежа и по които ще се изпълнява актуализацията на бюджета за настоящата 2013 година. „Приходната част може да бъде малко по-амбициозна", заяви Димитров. Той определи актуализацията на бюджета като въпрос номер 1 в икономически и в социален план.

Пламен Димитров обясни позицията на КНСБ по отношение на актуализацията на бюджета, като отбеляза още, че са сходни да приемат тезата, че държавата трябва да е готова за плащанията за месеците януари-февруари 2014 година, като според проекта именно това е една от задачите на предвидения емитиран държавен дълг.
Васил Велев, АИКБ: Държавата трябва да си върне статута на „най-добър платец"

Държавата трябва да си възвърне статута на „най-добър платец", защото тя не може да изисква от бизнеса и от гражданите да спазват законите, като самата тя не го прави. Това заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, по време на днешното съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси, по икономическа политика и туризъм и по труда и социалната политика.

Според Велев държавата трябва да спре практиката - „денят, в който трябва да върне ДДС-то на бизнеса, да не го прави".

„Всяко правителство има право да изпълнява бюджет, който е разработило и предложило самото то", отбеляза Васил Велев. Той коментира, че според АИКБ трябва да има резерви при актуализацията на бюджета в посока ограничаване на административните разходи, както и ограничаване на разходите за сигурност. „Системата за сигурност у нас е префинансирана за сметка на системи като образование и наука. Препоръка на нас, работодателите, е да има средства, осигурени чрез преразпределение на средства от системата на сигурността", посочи още председателят на АИКБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5178 |23.07.2013 Протестират пред парламента срещу актуализацията на бюджета . 32| 5306 |22.07.2013 Петър Чобанов: Актуализираме бюджета заради липса на политики на ГЕРБ . 15| 5204 |15.07.2013 Хърсев: Обществена тайна е, че всеки кабинет актуализира бюджета си . 26| 5456 |07.07.2013 Министър Чобанов: Актуализацията на бюджета ще направи по-добър този за 2014 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads