Реклама / Ads
6| 3465 |27.06.2021 НОВИНИ

COVID-19 може да повлияе негативно върху плодовитостта при мъжа

.
Мъжката репродуктивна система може да бъде повлияна от COVID-19. Това показва проучване, публикувано в специализираното медицинско издание The Lancet, пише Министерството на здравеопазването.
 

Нарушение на сперматогенезата се наблюдава при пациенти с COVID-19, което може да бъде частично обяснено с повишен имунен отговор в тестисите. Вирусът SARS-CoV-2 достига до мъжките полови жлези и оказва влияние и върху тях, показва проучването.

 

Според цитирани в изданието изследвания се наблюдава значително въздействие на вирусът на SARS-CoV-2 върху репродуктивната функция на мъжете, включващо нарушена сперматогенеза и понижен брой сперматозоиди, възпалителни процеси на половата система, факти говорещи за вероятност от функционално увреждане на половата система в следствие на бурен имунен отговор.

 

Проучването е извършено с цел да се определи влиянието на инфекцията със SARS-CoV-2 върху фертилитета на мъжете. В изследването са цитирани данни за изтъняване и на семенните каналчета.

 

Нарушение на сперматогенезата се наблюдава при пациенти с COVID-19, което може да бъде обяснено частично в резултат на повишен имунен отговор в тестисите . Освен това при някои пациенти, прекарали COVID-19 се наблюдава състояние на автоимунен орхит. Необходими са по-нататъшни изследвания за проучване на обратимостта на функционалното дисфункция и разработването на лечение, отбелязва изследването.

Репродуктивната система при мъжете е уязвима при вирусни инфекции и по време на предишни вълни на вирусни инфекции са отбелязвани различни видове въздействие върху репродуктивните функции на мъжете.

 

Повишен брой апоптотични клетки са наблюдавани в тестисите на пациенти с COVID-19 в сравнение с мъже на същата възраст, които не са прекарали коронавирусна инфекция, отбелязва изследването. В сравнение с контролната група, тяхното средното съотношение е 2,95 пъти.

 

Още от избухването на пандемията на COVID-19 са проведени няколко проучвания с основна цел изучаването на механизма на протичането на заболяването, определящи терапевтичния подход и стратегии за ограничаване на разпространението на болестта.

От първостепенно значение е да се определят количествено възможните неблагоприятни ефекти, включително и върху мъжката репродуктивна система, което остава от съществено значение за клиницистите. Няколко съществуващи фактора оказват отрицателно въздействие върху фертилитета при мъжете, което се доказва чрез рязко понижаване на броя и качеството на сперматозоидите.

Констатациите в проучването показват, че мъжката репродуктивна система може да бъде уязвима при COVID-19. Това означава да се придаде значение на прилагането на допълнителни грижи в областта на репродуктивното здраве при мъже, заразени с COVID-19.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 11505 |26.06.2021 Адв. Янкулов към Сийка Милева: Четохте резултати от експлоатация на СРС, един списък с имоти не можете да прочетете . 14| 4935 |25.06.2021 Румен Радев: Опитът на ГЕРБ да предизвика легитимация отвън не може да компенсира загубата на легитимация вътре в България . 11| 4086 |25.06.2021 Експертът полк. Недялков за черната кутия: Може да се чуят последните думи на майор Терзиев . 4| 3570 |24.06.2021 Турски тест за COVID-19 дава 99% точност и е готов за 10 секунди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads