Реклама / Ads
4| 4699 |22.02.2010 НОВИНИ

Данъчните погват сивите богаташи

.
Източник: Вяра Йовева
Националната агенция по приходите (НАП) започва проверки на физическите лица с допълнителни годишни доходи над 50 хил. лв., които нямат задължителна регистрация по ДДС. Това съобщи изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов в ефира на "Дарик".
 

Тези пари са спечелени над заплатата, която се получава по трудов договор (напр. доходи от хонорани, свободни професии, различни услуги и др.).

Справка за 2008 г. показва, че над 90% от хората с такива доходи "са забравили" да се регистрират по ДДС, с което на практика са нарушили закона, категорични са данъчните експерти.

Нарушителти, които не са спазили това законово изискване, ще бъдат регистрирани служебно и ще им бъде начислен неплатеният данък.

Стоте граждани, които са получили най-много доходи извън трудови правоотношения, през 2009-та са спечелили общо 347 мил. лв., показват данните от данъчните им декларации.

Първите трима в списъка имат общ доход над 48 милиона лева, което прави по близо милион и половина на месец.

Красимир Стефанов съобщи още, че продължават проверките за доходите, декларирани от футболисти и фолк и поп изпълнители. Повече от половината футболисти от А група не са успели да обяснят откъде имат пари, за да живеят с висок стандарт.

"Обществена тайна е, че хора, които са на показ – публични личности, едва ли не живеят без пари, тъй като не са декларирали нито един лев при нас, а същевременно всички ние виждаме какъв начин на живот водят", посочи Стефанов.

Шефът на данъчните обясни, че една проверка протича поне няколко месеца, затова конкретни резултати все още не могат да бъдат оповестени.

Към края на януари са подадени 17 000 декларации за доходите на физическите лица, от които 640 са по интернет, съобщи още той.

Засега само 94 млади семейства са се възползвали от възможността за данъчно облекчение, ако изплащат ипотечен кредит.

От тази година трябва да се декларират и заемите, независимо дали са получени или дадени, в срок от пет години назад.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5073 |21.02.2010 Наши богаташи изтръпнаха заради швейцарските си авоари . 0| 4860 |23.09.2009 Запазваме валутния борд, борим данъчните измами . 19| 4890 |23.09.2009 Управляващи и опозиция погват царистите заради външния дълг . 16| 9863 |18.08.2009 Погват Иво Боята заради авто афера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads