Сряда, 18 Октомври 2017, 17:56
Frognews
0| 2990 |14.07.2016

ДАНС внедрява агенти в терористични групи

.
ДАНС ще внедрява агенти под прикритие в терористични групировки. Това се предвижда със Закона за противодействие на тероризма, който бе приет днес от Комисията по отбрана с 12 гласа „за” и трима „въздържал се”.

Родното ФБР ще може да внедрява агенти сред организации и лица, които планират да извършат терористичен акт.

 

За оценката на заплахата от терористичен акт се прилагат три нива на заплаха. Трето ниво - ниско, второ ниво - високо и първо ниво - много високо, Нюз. бг.

 

В закона се посочват и критериите, които определят нивата на заплаха. За да се обяви трето ниво, наличната информация и събития трябва да предполагат оценка за ниска вероятност за извършване на терористичен акт.

 

За второ ниво трябва да са налице значителен брой елементи на заплаха, които са налични у нас или в непосредствено съседство и налице реален риск от извършване на терористичен акт.

 

За първо ниво – всички елементи на заплаха трябва да са налични и рискът да е висок.

 

Определят се и четири степени на готовност на компетентните органи в зависимост от нивото на заплаха.

 

Зелена степен – постоянна готовност;

Жълта степен – предупреждение;

Оранжева степен – повишена готовност;

Червена степен - реагиране.

 

В закона е записано също така, че когато са налице данни, от които може да се направи обосновано предположение, че юридическо лице е свързано с подготовката, подпомагането и извършване на тероризъм, то може да бъде заличено като такова.

 

При наличие на данни за конкретна заплаха ръководителят на Националния оперативен щаб незабавно уведомява министър-председателя, президента и председателя на Народното събрание за действията, които се предприемат. Ръководителят на антитерористичната операция ще определя лицата за водене на преговори при задържане на заложници.

 

В зоната на антитерористичната операция ще могат да се ограничават отделни права на гражданите, чрез прилагане на определени мерки и ограничения.

Също в зоната всяко лице е длъжно да оказва съдействие, да не пречи и да не възпрепятства органите, участващи в операцията.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Министър Кралев - специалист по всичко: от бокс, през БФС до базата на ЦСКА 0| 227 |18.10.2017 . Навални спечели делото в ЕСПЧ 0| 809 |18.10.2017 . Съдът отмени заповед на Бъчварова като министър, МВР дължи пари на служители 0| 1089 |18.10.2017 . Иран къса ядреното споразумение, ако САЩ го напуснат 0| 925 |18.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах