Реклама / Ads
0| 5175 |05.07.2016 НОВИНИ

ДАНС ще ползва агенти под прикритие срещу тероризма

.
Телефонните оператори да предоставят незабавен достъп до данни, а Държавната агенция ”Национална сигурност” да може да използва агенти под прикритие, ако има пряка заплаха от тероризъм. Това са част от мерките, залегнали в антитерористичния закон, обсъден днес на Съветът по сигурността към правителството.
 

Въоръжените сили ще са длъжни да участват при провеждането на антитерористична операция у нас. Ако законът бъде приет, военните ще имат право да обискират, да проверяват вещи, да задържат, да използват оръжие. Все пак от проекта става ясно, че подобни мерки и техният обхват ще зависят от конкретната заплаха. Сред другите мерки, предвидени в документа, е задължаване на телефонните оператори да предоставят незабавен достъп до данни в случай на непосредствена опасност от тероризъм. Главният секретар на МВР Георги Костов: С кадифена ръкавица при тероризъм няма как да се противодейства.

 

С промяна в Закона за електронните съобщения ще се забрани на телефонните оператори да регистрират и активират на името на един потребител повече от десет предплатени номера, съобщи БНР.

 

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че в сравнение с други държави българското законодателство в тази посока спазва правата на гражданите и определи проекта като умерен: Трябва да регулира действия и отношения в ситуации, които застрашават живота на българските граждани. Мерките, които сме разписали в него са от извънреден характер. Основната им цел, смисълът е да можем да гарантираме живота на гражданите.

 

Документът предвижда собственици и ползватели на обществени сгради, включително училища и детски градини, да разработват и прилагат мерки за противодействие на тероризма за местата с концентрация на голям брой хора.

 

Главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов допълни: Че ще има ограничение на правата на гражданите, трябва да сте сигурни, защото няма как да се получи балансът по друг начин. Не е нормално десет пъти да отидете през годината в зона на военен конфликт, където "Ислямска държава" води действителни военни действия, и да очаквате, че правата ви няма да бъдат нарушени.

 

Очаква се проектозаконът да бъде внесен утре в Народното събрание, заяви по-рано пред "Хоризонт" Димитър Лазаров от ГЕРБ, който е председател на парламентарната комисия за контрол на специалните служби.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5479 |04.07.2016 Президентът: Стана недопустимото-едни и същи ползват обществен ресурс . 0| 5794 |30.06.2016 Според шефа на ДАНС няма заплаха за България от тероризъм . 24| 12993 |26.06.2016 В ДАНС работели „колежанчета”, Библиотекарският обучавал контраразузнавачи . 1| 4501 |21.06.2016 ДАНС проверява за пране на пари от “Ислямска държава” у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads