Реклама / Ads
5| 4492 |25.08.2015 НОВИНИ

Дариткова: Свалянето на ДДС-то на лекарствата няма да намали лечението

.
Д-р Даниела Дариткова
Комплексни мерки в лекарствената политика, а не намаляването на ДДС върху лекарствата ще направи терапията за пациентите по-достъпна и по-добра, каза пред БНР д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия в парламента. Световната банка препоръча намаляване на ставката за лекарствата у нас.
 

Възможността да се договарят задължителни отстъпки за медикаментите, заплащани от Здравната каса, за тези, които са сами в група, и за онколекарствата ще освободи финансов ресурс в бюджета на касата. От Конфедерацията за защита на здравето и Асоциацията на боледуващите от астма заявяват, че ако не се намали ДДС върху лекарствата, би могло да се реши средствата от това ДДС да постъпват в бюджета на фонда.

 

С едно изолирано действие като намаляване на ДДС върху лекарствата няма да се стигне до добра лекарствена политика у нас, смята д-р Даниела Дариткова.

 

Намаляване на ДДС трябва да се разгледа в комплекса от мерки, които да позволят наистина достъпът на пациентите в България до лекарства да бъде подобрен. Главният проблем на пациентите е, че голяма част от медикаментите ги заплащат от джоба си. Това наистина прави достъпът затруднен. На ход наистина е Министерството на здравеопазването, защото лекарствената политиката се прави от министъра на здравеопазването, каза още Дариткова.

 

Председателят на Конфедерацията за защита на здравето Петко Кенанов коментира, че ако не се намали ДДС върху лекарствата, би могло приходите от него да влизат в Здравната каса:

"В цял свят може, само в България не може. Ние сме направили отстъпка за ДДС в хазарта. Откакто е дошла демокрацията, искаме да няма ДДС за лекарствата, но има лобита. Ние сме дали и друг избор. Може и да не се свалят ставките, но средствата от ДДС да отиват в Здравната каса".

 

Според Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, ако се намали ДДС-то върху лекарствата, Здравната каса ще има нужда от по-малък ресурс за медикаментите, които тя покрива, и така в бюджета й биха се освободили средства за други нужди.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4579 |15.05.2015 Дариткова: Проверки на всички преразходи на болниците! . 1| 5050 |09.04.2015 Т. Попов за Фрог: Решение на проблема с ДДС-то е сливането на НАП и Митници . 62| 8406 |22.11.2014 Исмаилов: РБ е против свалянето на новините на турски от национален ефир . 47| 5159 |15.02.2014 Местан: С поругаването на Джумая джамия се цели свалянето на кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads