Реклама / Ads

4| 2542 |10.01.2022 НОВИНИ

Държавата субсидира следването на студенти, ако имат договор с работодател

.
Източник: БГНЕС
Министерството на образованието и науката (МОН) публикува регистър на специалностите, за които държавата заплаща изцяло или частично разходите за следването при сключен договор с работодател за стаж на студента за периода на обучението и за работа след успешното му завършване. Освен до информация за специалностите, студентите вече имат достъп и до списъка с всички фирми, с които могат да сключат договор за стаж и работа, за да ползват финансова подкрепа от държавата

Регистърът дава възможност за двупосочна връзка между студентите и бизнеса. Обучаващите се по-лесно ще намират място за професионалната си реализация, а фирмите – необходими специалисти за дейността си.

 

Информационната система на специалностите и работодателите се поддържа от Националния център за информация и документация (НАЦИД) към МОН.

 

Държавата заплаща изцяло или частично таксите за обучение на студенти от 96 различни специалности, в случай че имат сключен договор с конкретна фирма за стаж и работа след завършване. Списъкът на специалностите, за които държавата покрива разходите за обучение, се изготвя по висши училища, форми на обучение и брой студенти спрямо нуждите на пазара на труда. Той се актуализира всяка година, за да отговаря в максимална степен на потребностите от висококвалифицирани кадри за икономиката.

Министерският съвет ежегодно утвърждава и списъка на работодателите, с които студентите могат да сключват договори за стаж и работа. По предложение на различни министерства през настоящата академична година са одобрени 154 фирми. За 2021/2022 г. тези работодатели са заявили необходимост от 975 специалисти.

 

Регистъра на работодателите и специалностите, за които държавата осигурява финансова подкрепа при сключване на договор за стаж и работа, можете да видите ТУК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 12| 5082 |09.01.2022 Николай Събев: Управителят на жп базата в Паничище е пирувал за сметка на държавата . 4| 3095 |08.01.2022 Експертизи бавят разследването за лова на бившия шеф на ДАНС . 2| 2807 |07.01.2022 Държавата си търси парите за спасяването на ”Вера Су” . 30| 9023 |29.12.2021 Нищо ново! Прокуратурата тупа топката по разследването за „Хемус“, вика Рашков на разпит, оправдава се с МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ