Реклама / Ads
8| 2690 |08.05.2023 НОВИНИ

В. ”Дейли мейл”: Москва евакуира гражданите от районите около Запорожката атомна централа

.
Путин евакуира градове в близост до най-голямата атомна електроцентрала в Европа Източник: БГНЕС
Страховете от ядрен срив нарастват в Украйна, тъй като Владимир Путин евакуира градове в близост до най-голямата атомна електроцентрала в Европа на фона на предупреждения, че неговите войски са поставили експлозиви и артилерия на мястото.
 

Това пише английският в. "Дейли мейл".

 

Москва евакуира 1680 граждани, включително 660 деца, от районите около Запорожката атомна централа преди дългоочакваната контраофанзива на Киев за отблъскване на войските на руския президент.

 

Повече от дузина градове и села бяха евакуирани в близост до фронтовата линия в Южна Украйна, включително град Енерходар, който е дом на работниците от завода и техните семейства. Беше превзет в първите дни на инвазията на Путин.

 

Експерти предупредиха, че като разполага оръжия на мястото, Русия рискува централата да бъде ударена от украинска артилерия - и по този начин рискува ядрена криза.

 

Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия към ООН, каза: „Трябва да действаме сега, за да предотвратим заплахата от тежка ядрена авария и свързаните с нея последици за населението и околната среда.

 

„Това голямо ядрено съоръжение трябва да бъде защитено“, каза той.

Предупреждението от ООН дойде, когато Москва започна нова вълна от безпилотни, ракетни и въздушни удари в Украйна, удряйки Киев и други ключови градове в понеделник.

 

Изглежда, че Москва засилва атаките, докато се подготвя за своя ценен празник Деня на победата, отбелязвайки поражението на нацистка Германия през 1945 г.
 
Около 16 ракетни удара са били насочени към градовете на Харков, Херсон, Николаев и Одеска област, в допълнение към 61 въздушни удара и 52 ракетни залпа по украински позиции и населени места, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в сутрешната си информация.
 
Украинската противовъздушна отбрана е унищожила всичките 35 ирански дрона Shahed, изстреляни от Русия, съобщиха военните.
 
Кметът на Киев каза, че най-малко петима души са били ранени в столицата на фона на щети на депо за гориво, автомобили, сгради и инфраструктура.
 
„За съжаление има загинали и ранени цивилни, повредени са високи сгради, частни домове и друга гражданска инфраструктура“, казаха военните.

Превод: ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6584 |04.05.2023 София ”сложи в джоба си” и Москва за 9 май - ще има шествие на Безсмъртния полк . 13| 4825 |01.05.2023 Безпилотни таксита тръгнаха в Сан Франциско. В Москва се радват на китайски „Москвич“ . 7| 4505 |29.04.2023 Закриват ЧВК ”Вагнер”? Какво се случва в задкулисието на Москва? . 4| 3453 |28.04.2023 Зеленски: Последните руски удари в Украйна доближават Москва до провала и до наказанието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads