Реклама / Ads
1| 4540 |09.11.2017 НОВИНИ

Декларацията за независимост на Каталуния била символична

.
Карме Форкадел
Бившият шеф на каталунския парламент Карме Форкадел заяви пред Върховния съд, че Декларацията за независимост е символична и признава прякото управление на Мадрид
 
Карме Форкадел, уволнена като председател на каталунския парламент заради обявяването на независимост, каза, че документът за отделяне от Испания, приет в края на октомври, е бил чисто "символичен" и призна властта на Мадрид пред магистрати от Въховния съд.

Това съобщиха изданията "Ел паис" и "Ла вангуардия" и агенция "Еуропа прес", цитирайки източници, присъствали на показанията ѝ в съда. Според Форкадел, разследвана за бунт и подстрекателство към размирици, и тя, и още двама души от ръководството на разпуснатия парламент са признали прякото управление на Мадрид, наложено с т. нар. член 155 от Конституцията заради референдума за независимост и обявяването ѝ от парламента, по искане на уволнения премиер Карлес Пучдемон и екипа му. Решението на бившите представители на парламента е пробив в стратегията на всички, подкрепящи независимостта, които досега смятаха директната власт на Мадрид за нелегитимна.

Формално решението за отделяне на Каталуня беше на парламента, който поиска от законодателния орган да го подложи на гласуване, след като беше подложен на натиск и от Мадрид, и от привържениците на независимостта по въпроса дали да свика извънредни избори и така да отложи независимостта, но да спаси Барселона от пряко управление.

Според "Ел паис" Форкадел е защититила работата си за мирно постигане на политически проекти и опазила "правото на парламентарна дейност и свободен дебат" с действията си и не можела да действа като филтър да цензурира случващото се в законодателния орган, нито да контролира парламентарните инициативи.

Уволненият кабинет на Пучдемон, както и поддръжниците му в доскорошния парламент, настояват, че референдумът и декларацията, която последваха, са с обвързващ характер и фактически ще доведат до независимост, откакто допитването беше свикано миналата година.

Първоначално Форкадел и нейните заместници трябваше да се явят миналата седмица - в същия ден, когато бившите министри от екипа на Пучдемон даваха показания в друг съд по същите обвинения. Изслушването на парламентарните представители обаче се отложи за 9 ноември. Междувременно за бившите министри беше прието решение за постоянен арест, а за Пучдемон и останалите от бившия кабинет, отишли в Белгия, беше издадена европейска заповед за задържане.

По-рано тази седмица главният прокурор Хосе Мануел Маса обяви, че тази седмица решението дали Форкадел и останалите от парламента да бъдат задържани ще зависи от показанията им и прокуратурата ще поиска мярка в съответствие с казаното пред съда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4123 |08.11.2017 Испанският съд отхвърли независимостта на Каталуния, булевардите в Барселона са блокирани . 2| 4455 |07.11.2017 200 кмета от Каталуния са в Брюксел за да подкрепят Пучдемон . 0| 3878 |07.11.2017 Пучдемон: Мадрид готви вълна от насилие в Каталуния . 0| 3864 |03.11.2017 Освободиха под гаранция от 50 000 евро арестуван министър в Каталуния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads