Реклама / Ads
14| 3174 |05.04.2023 НОВИНИ

Деликатният дипломатически танц на фон дер Лайен в Китай

.
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се отправя към Китай тази седмица. Шефката на ЕК трябва да балансира между постоянния фонов натиск от САЩ, различните възгледи на 27-те членки на блока и френския президент, който пътува заедно с нея. Резултатът ще бъде деликатен дипломатически танц през следващите три дни, докато фон дер Лайен и френският президент Еманюел Макрон се стремят да представят обединено европейско лице въпреки различната програма.
 

Служители на Комисията подчертаха, че фон дер Лайен преследва напълно различна програма от френския президент, който посещава регионални части на Китай и води със себе си голяма делегация от бизнес лидери. Двамата ще споделят само една официална среща тази с китайския президент Си Дзинпин утре, пишат от брюкселското издание "Politico".


Фон дер Лайен също така ще проведе своя собствена среща с китайския премиер Ли Цян и ще се срещне с Търговската камара на ЕС - категоричен избор, тъй като групата призова ЕС да втвърди подхода си към държавния икономически модел на Китай.


Всичко това обаче показва колко бързо Китай застава на преден план в дневния ред на ЕС. Години наред Брюксел беше склонен да остави въпроса настрана, съзнавайки различните мнения в рамките на Общността. 


Това обаче вече не може да се случи. Изострящата се реторика на Пекин, неговото икономическо отмъщение срещу членовете на ЕС и най-вече опасенията относно затоплянето между Китай и Русия направиха невъзможно избягването на темата. 


Според дипломати фон дер Лайен има сложна задача - да поддържа политика с Китай, от която всички са доволни.


Натискът от САЩ е налице и фон дер Лайен го знае. Байдън се застъпва, включително по време на срещата в Овалния кабинет с фон дер Лайен миналия месец, за по-твърда позиция спрямо Китай, призовавайки Брюксел да повтори ястребовата позиция на Вашингтон. Не толкова кодираното послание към Брюксел беше, че Европа не трябва да прави същите грешки, както направи с Русия, като изгражда икономическа зависимост от партньор, който подклажда война.


Но в Брюксел консенсусът не е толкова ясен.


Въпреки твърдението на президента Макрон, че ЕС е обединен, в действителност съществуват различни гледни точки сред държавите-членки. Страни като Литва станаха свидетели на драстично намаляване на търговията на Китай заради дипломатически спор. Други, като Германия, Франция и Испания, са по-предпазливи относно започването на икономическа война с Китай, имайки предвид техните бизнес връзки с втората по големина икономика в света.


Решението й да се включи в държавното посещение на Макрон повдигна вежди. Пътуването може да бъде решаващ момент за фон дер Лайен и нейните кариерни планове. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4196 |25.03.2023 Темур Умаров: Икономически Русия няма алтернативи, изолирана е дипломатически и логистично . 8| 3593 |21.03.2023 Удар с дронове по петролна станция в Брянска област . 7| 3797 |06.03.2023 На първа инстанция: Съдът спаси Пловдивския панаир от лапите на Гергов . 7| 3496 |28.02.2023 Аламанов: При комунизма слушахме западни радиостанции, а днес западните институции, за да разберем какво става у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads