Реклама / Ads
2| 3788 |06.12.2021 НОВИНИ

”Ден на срама”: Как зверското убийство на мъж доведе до напрежение в две държави

.
Източник: Twitter
Приянта Дияваданадж. Това е името на 48-годишния мъж от Шри Ланка, пребит до смърт в Пакистан, а безжизненото му тяло бива изпепелено. Причината за зверството е обвинението към Дияваданадж в богохулство. И в двете страни избухнаха протести заради убийството. Премиерът на Пакистан Имран Хан определи случващото се като “ден на срама” за страната.
 

Съпругата му Нилуши Дисанаяка призова правителствата на Пакистан и Шри Ланка да проведат пълно разследване, за да „дадат правосъдие на съпруга ми и двете ми деца“.


„Видях, че го атакуват в интернет... беше нечовешко“, споделя още тя.


Кадри, разпространени в социалните мрежи през изминалия уикенд, показват сцени на разярената тълпа, която дърпа Дияваданадж от работното му място и след това го пребива до смърт. Според очевидци е имало и няколко души, които са си правили селфи с трупа на мъжа.


Какво води до насилието на тълпата?


Насилието е започнало, след като се разпространи слуховете, че Дияваданадж е извършил богохулно действие, като е скъсал плакати във фабриката, в която е работил, с името на пророка Мохамед, съобщават от местната полиция.


Негов колега се втурва с надеждата да го спаси, разказва той пред Асошиейтед прес. Той твърди и че Дияваданадж е премахнал плакатите, тъй като сградата е била на път да бъде почистена.


Съпругата му също опроверга твърдението за богохулство.


„Напълно отхвърлям твърденията, че съпругът ми премахва нарочно плакати във фабриката. Той беше невинен човек“, каза тя пред BBC. "Той беше наясно с условията на живот в Пакистан. Това е мюсюлманска страна. Той знаеше какво трябва и не трябва да прави там и така успя да работи там в продължение на единадесет години."


Премиерът Имран Хан осъди случващото се и обеща, че "всички виновни ще бъдат наказани с пълната строгост на закона".


Богохулството е извършване на обида или демонстрация на презрение или липса на уважение към божество или към религиозни, или свещени личности и предмети. В Пакистан то може да носи потенциална смъртна присъда.


Законът за богохулството на страната забранява нарушаването на религиозни събрания, навлизането на гробни места, обидата на религиозните вярвания или умишленото разрушаване, оскверняване на място, или обект на поклонение.


Отправянето на унизителни забележки срещу личности, проповядващи ислям, е престъпление - и през 1982 г. е добавена клауза, предписваща доживотен затвор за "умишлено" поругаване на Корана, свещената книга на мюсюлманите.


През 1986 г. е въведена отделна клауза за наказание за богохулство срещу пророка Мохамед и препоръчаното наказание е „смърт или доживотен затвор“.


В Пакистан дори необоснованите обвинения могат да подтикнат към протести и насилие от тълпата срещу предполагаеми извършители. 


Хан е разговарял и с президента на Шри Ланка Готабая Раджапакса, „за да предаде гнева и срама на нашата нация към хората на Шри Ланка“.


Властите на Шри Ланка все още не са коментирали подробно случая, опасявайки се от потенциални агресивни реакции срещу мюсюлманските общности на местно ниво.


Тялото на Дияваданадж трябва да бъде върнато в Шри Ланка в понеделник, очаква се протести да се проведат в столицата Коломбо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3655 |05.01.2021 Осъдиха прокуратурата за 80 бона. Можела да спре зверското шесторно убийство в Нови Искър . 1| 3374 |15.12.2020 Задържаха 57-годишен мъж за зверското убийство в Стара Загора . 7| 7383 |29.07.2020 Иван Бакалов: Предлагам да организираме ”Ден без Борисов”. Редовно - докато не подаде оставка . 2| 4356 |22.09.2019 Включваме се в европейската инициатива ”Ден без автомобили”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads