Реклама / Ads
9| 3784 |17.12.2021 НОВИНИ

Депутатите ще получават заплатите си само по банков път, бонусите – може и в плик

.
Източник: БГНЕС
Депутатите вече ще получават заплатите си само по банков път и няма да имат възможност да изберат те да им бъдат дадени на ръка, решиха народните представители по време на пленарното заседание днес. Това е записано в новия Правилник за организацията и дейността на Народното събрание.
 

Въпреки дискусиите и противоречивите реакции, които предложението на  „Продължаваме промяната“ предизвика, то все пак беше подкрепено. В момента по-голямата част от депутатите са избрали да получават възнагражденията си именно по този начин.

 

Допълнителните бонуси към заплатите на председателите на Народното събрание и на ръководствата на комисиите, секретарите и председателите на парламентарните групи са в размер на 2/3 от възнагражденията им. Те обаче ще са по банков път само по решение на парламентарната група.

 

По време на дискусиите депутатът от „Продължаваме промяната“ Настимир Ананиев на няколко пъти заяви от парламентарната трибуна, че получаването на парите в брой нарушава Закона за ограничаване на плащане в брой. Тезата му бе, че когато депутатите започнат да получават заплатата си по банков път, това би довело до повече прозрачност.

 

От ПГ на ГЕРБ категорично заявиха, че плащането по банков път не означава задължително прозрачност, а Десислава Атанасова от своя страна допълни, че те като публични личности така или иначе заявяват доходите си. Ананиев отвърна, че това не е вярно и в 43-ото и 44-ото Народно събрание са получавали заплатите си в брой.

 

Стигна се и до размяна на реплики за сакове - по специално за АМ „Хемус“. Открои се позицията на Любомир Каримански от „Има такъв народ“, който също не подкрепи идеята за банковия път да е изрично уточнена в правилника, защото всъщност, според него,   нямало нарушение на закона. 

 

Ивайло Мирчев от „Демократична България“ изрази задоволство от постигнатото решение в социалната мрежа Фейсбук.

 

„Окончателно - депутатските заплати няма да са "в брой, кеш, в плик и на ръка". Всички народни представители на Демократична България гласуваха за предложението заплатите да се получават по банка.


На теория кеш могат да се получат част от т.нар. „представителни“, които са около 3400 лв. Но това е решение, което трябва да се вземе на ниво парламентарна група и то да бъде добре обосновано (неясно как). Дори и "представителните" обаче ще се превеждат по банка по подразбиране.


Жалко е, че в 21 в. въобще се обсъжда тази тема и то в парламента. От друга страна само преди броени месеци мисълта, че депутат ще внесе в деловодството документ, подписан с електронен подпис водеше до паника в администрацията. Днес депутатите си имат електронни подписи, а администрацията на НС се справя страхотно с обработката на електронно подписаните документи.


Още преди месеци премахнахме плащанията в брой към депутати, огромният брой служебни коли… Остава много за вършене в самото НС, където все още е невъзможно да си купиш каквото и да е с карта, а задължително трябва да имаш пари в брой.
Несериозно е да искаме да електронизираме страната, а да изпитваме затруднения като депутати да дадем пример как трябва да се случва всичко“, написа той.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3095 |16.12.2021 Депутатите решиха да създадат 24 постоянни комисии в Народното събрание . 4| 3478 |16.12.2021 Депутатите приеха нов мораториум на цените на тока и парното . 9| 4221 |15.12.2021 Отхвърлиха предложението заплатите на депутатите да се изплащат само по банков път . 0| 3139 |15.12.2021 По предложение на БСП-София: Увеличението на заплатите на съветниците в СОС се отлага

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads