Реклама / Ads
12| 12896 |26.06.2020 НОВИНИ

Десислава Иванчева и Биляна Петрова сигнализираха за ”случайния подбор” на съдии по делото им

.
Десислава Иванчева, Биляна Петрова
С Десислава Иванчева подадохме днес до компетентните институции в съдебната власт – Висшия съдебен съвет, Инспекторат към Висшия съдебен съвет, Върховна касационна прокуратура и Върховен касационен съд – сигнал за нарушения при така наречения „случаен подбор” на съдебни състави. За това информира медиите днес Биляна Петрова. Ето какво допълва тя:
 

С приложени документи показваме три конкретни примера как може да се манипулира този подбор. Открихме още съществуващи уязвимости, като повдигаме и темата-табу досега – нарушения при прилагане на законодателството относно случайния подбор на съдебни заседатели. За доказателство прилагаме документи по делото срещу нас от Специализирания наказателен съд.

 

Случаен избор на съдия-докладчик?!
Случайничт избор се извършва от  Единна централизирана система за разпределение на делата (ЕЦСРД) на ВСС (приета с решение на ВСС от 1.10.2015). В медиите беше оповестено, че са открити 23 уязвимости на ЕЦСРД и е образувано досъдебно производство. Алармираме за още две нарушения. В ЕЦСРД  вероятно липсва автоматизирана и надеждна проверка дали списъкът със съдии е актуален! Допускат се следните нарушения:

1.     Случайно или нарочно „се изпускат” някои съдии
2.     В спъсъка се допускат „мъртви души” - лица, които не работят в този съд
Документите показват, че системата е уязвима. Това дава възможност за неправомерна редакция (от същия или от друг съд) на съдиите, участващи в случайни подбор, като (нарочно или случайно) някои неудобни съдии се изпускат, но могат да се включат съдии от друг съд и дори лица, които не са съдии!

 

За доказателство представяме два протокола за случаен подбор по нашето дело: Първият е от 22.08.2018 г. На пръв поглед всичко е точно. Оказва се, че през месец август името на съдия Виржиния Петрова (8 състав) липсва, но се появява 2 дена по-късно в следващ протокол от 24.08.2018 г, с който за едно заседание се избира заместник на съдия-докладчика поради отпуск. Още по-интересно е, че във втория протокол  е включен и г-н Георги Ушев, който към този момент дори не работи в този съд – публично известно е, че е встъпил в длъжност като председател на друг съд (АСНС) от поне 3 месеца.

 

По това дело очакваме институциите да кажат, че „всичко е точно” - очакваме да се появи документ със стара дата, че съдия В. Петрова е трябвало да бъде изключена от случайния подбор. Но това всъщност е без значение. Ако е имало основателна причина,  тя е трябвало да бъде вписана във втората таблица на протокола „Списък на изключени съдии”. Също така няма значение, че по конкретното дело г-н Г. Ушев е в списъка за изключени от случайния подбор (там са и съдиите в отпуск). Важното е, че ЕЦСРД допуска наличието на „мъртви души” (в житейски смисъл) – в списъка да присъстват лица, които не работят в този съд.

 

Случаен избор на съдебни заседатели?!
В публичната дискусия и в проверките отново на фокус са само съдиите, но всички отговорни институции забравят, че по закон случайният подбор важи и за съдебните заседатели.  В Наредбата на ВСС е вписано, че трябва да бъде въведена единна система, но това не се случва над пет години. Никой не се интересува от темата и никой не контролира как се прилага законодателството.

 

Изборът на съдебни заседатели е по-важен от избора на съдия. От съдебните заседатели зависи каква ще е присъдата. Те участват при гледане на делото на първа инстанция, винаги са мнозинство (2-ма от 3-ма или 3-ма от 5-ма) и имат равен глас със съдиите. Ако заседателите решат „невинен”, мнението на съдията е без значение – например наскоро така приключи делото на г-н Гриша Ганчев в Специализирания съд.

Заседателите се избират от общинските съвети, т.е. от партиите. Затова много магистрати ги възприемат като безгласни и послушни партийни калинки – лесни пари (само седят на заседанията и подписват  документите) срещу пълно послушание. Но това не трябва да е така. Законът е категоричен: Заседателите се определят „на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение”  (Закон за съдебната власт  чл. 9 и чл. 72, ал. 2 и Наредба № 7 на ВСС от 2017 г), като засега „джуркането” се прави  „чрез съществуващите електронни деловодни системи, а след изграждането на единна информационна система на съдилищата – чрез нея”. Но дали и кога ще заработи тази система, няма срокове и яснота.

 

Нарочен подбор „на тъмно”
Въпреки важността на съдебните заседатели, поради липсата на единна система  и липсата на контрол как се прилага законодателството в съдилищата, системата за случаен подбор е толкова уязвима, че дава възможност не само за отделни дела, но и в цели съдилища да се стигне до пълно игнориране на разпоредбите за случаен подбор на съдебни заседатели и осъществяване на тотален произвол – получава се НАРОЧЕН ПОДБОР по НАРОЧЕНИТЕ ДЕЛА.

 

Проблемите при случайния подбор на съдебни заседатели са много повече от тези при съдиите. Тук има редица специфични уязвимости и нарушения, които са изброени в нашия сигнал. На системата не е правен одит и ВСС не получава информация. Подборът се извършва не от съдии, а от служители на съда, без изисквания за юридическа компетентност. При тях има реален риск от неправомерен натиск, защото, за разлика от съдиите, те са подчинени на администрацията и председателя на съда. Интересен детайл е, че по делото „Иванчева” подборът е правен от касиерката на съда.

Делото Иванчева – 7 пъти „джуркане”, за да стигнат до представител на ГЕРБ
В сигнала до институциите прилагаме също Справката за разпределение на с.з” по НОХД 2617/2018 г. Абстрахираме се от конкретиката по делото и изброявам принципните нарушения и проблеми:

 

·        Едва ли може да се нарече случаен  подбор   Джуркано е 7 пъти за 19 минути, за да стигнат до „правилните” заседатели, т.е. хора на ГЕРБ.

Едната заседателка по делото „Иванчева” (която разгроми ГЕРБ на местните избори през 2016 г. с 65% на 30%) е представлявала ПП ГЕРБ над 5 години не къде да е, а в Районната избирателна комисия на 23 МИР, който включва и район „Младост”. Госпожата получава пари, за да защитава интересите на ГЕРБ в най-важния процес в една демократична държава  – в изборите.

·       Съгласно Наредбата на ВСС, смяната на избран чрез случаен подбор съдебен заседател се прави по същия начин като замяна на избран съдия – трябва да има законови основания (например конфликт на интереси), да се спази процедурата (отвод) и документална обоснованост. Със сигурност няма законово основание „ще отсъства един ден” или „не си вдига телефона”.

·       Експресна смяна на съдебни заседатели - отхвърлянето и смяната на нежеланите съдебни заседатели е извършено за секунди: от 17 до 44 секунда! Служителката касиерка би трябвало да е намерила телефона на съдебния заседател, да го набере, телефонът да звъни поне известно време, да напише „не си вдига телефона” и да започне следващия подбор. Не знам дали за 17 секунди, касиерката на Специализирания съд е успяла да набере избрания съдебен заседател, но със сигурност не е изчакала да чуе съобщение от оператора „Абонатът не отговаря, моля опитайте по-късно”, защото това става след 45 секунди свободен сигнал.

Липса на постоянен и ефективен контрол


Парадоксално е, че  ВСИЧКИ твърдят колко важен е случайният подбор, но НЯМА РЕАЛЕН И ЕФЕКТИВЕН КОНТРОЛ, липсва мониторинг какво се случва при ползване на системата. Положихме много усилия, прочетохме десетки доклади и отчети и установихме, че НИКОЙ не проверява случайният подбор. Ако има такива проверки – те не са публични.

 

За съдиите, в докладите на Инспектората към ВСС в Точка 3 само се вписва бланкетно твърдение, че се прилага ЦСРД. Но  липсва реална проверка – например дали разпределението се прави от оторизирано лице, дали се спазват правилата за повторно разпределение. Не пише, че е проверен нито един протокол. Не открихме и тематични проверки за прилагане на ЕЦСРД.

 

За съдебни заседатели, НЯМА НИКАКЪВ КОНТРОЛ как реално се извършва случайния подбор, прилага ли се законодателството, има ли нарушения.

Национален протест срещу мафията в съдебната система на 2 юли
               Виждаме как с нарочния подбор на правилните хора в специализираните съдилища всеки противник и опонент на властта може да бъде „размазан” (по думите на премиера от изтеклия запис). Така нарочно избраните съдии и съдебни заседатели отказват да поискат и гледат изключително важни доказателства, отказват да призоват и разпитат ключови свидетели. Затова на 2 юли, ден преди следващото заседание нашите приятели и съмишленици организират протест пред Съдебната палата срещу мафията в съдебната система у нас. Събитието за протеста във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/576147393040353/

 


.


.


.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5595 |25.06.2020 Десислава Атанасова: БСП да се извини за декларацията на Валери Жаблянов . 20| 6657 |09.06.2020 Министърът на земеделието Десислава Танева е под карантина . 10| 5234 |08.06.2020 Зам.-министър на Десислава Танева - заразен с коронавирус . 31| 9168 |08.06.2020 ”БОЕЦ” с нов сигнал до Лаура Кьовеши. Този път заради Десислава Танева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads