Реклама / Ads
2| 2769 |02.11.2022 НОВИНИ

Детската болница ще се строи на терен в столичния квартал ”Овча купел”

.
Окончателно е избран терен за изграждане на Национална детска болница, който отговаря на почти всички критерии, които са били поставени за модерна европейска детска болница. Това обяви здравният министър Асен Меджидиев на брифинг в Министерски съвет заедно с регионалният министър Иван Шишков.
 

Теренът е около 40 декара в район „Овча купел“, квартал „Горна Баня“. Намира се до ортопедичната болница, стана известно от думите на министъра.  “Теренът е изключително подходящ заради климата на конкретното място и заради своята локация. Той позволява да бъде построен и хотел за родители, рехабилитационен център и всичко друго, според потребностите, които са заложени”, поясни здравният министър. 

 

“Този терен първо беше отреден за болничен комплекс. Проблемът в него беше, че имаше един частен имот”, каза регионалният министър Иван Шишков. След разговори със собствениците на частния имот теренът предстои да бъде прехвърлен на държавата.

"Предстои подписване на предварителен договор по чл. 15 и ще бъде изменен подробния устройснвен план", каза още Шишков и добави, че в рамките на месец или два следва да бъде одобрен.

 

В следващите месеци екип на МЗ заедно с инвеститора ще посетят няколко детски болници в Европа. “Искаме детската болница да бъде на изключително високо ниво”, заяви д-р Меджидиев.  “Когато се прави върху нов терен - няма компромиси. Ще се изгради чисто нова сграда. В нея ще има всичко необходимо”, категоричен бе и Шишков.

 

ФрогНюз припомня, че казусът с изграждането на Национална детска болница остава нерешен вече 30 години, като през последните две получи нов тласък. В двора на Александровска болница стои скелет на сградата, който е недовършен от години, а според експерти вече е негоден, за да обезпечи нуждите на едно съвременно лечебно заведение. 

 

Обществена поръчка за изграждането стартира в началото на пандемията благодарение на тогавашния здравен министър на ГЕРБ Кирил Ананиев, който даде зелена светлина за изграждането й, а правителството тогава обяви болницата за “обект от национално значение”, което позволява да се форсира процеса. Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. От Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна.

 

Според лекари, родители и архитекти сградата в двора на Александровска болница отдавна е опасна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2752 |01.11.2022 Разглеждат 5 варианта на терени за детска болница . 1| 2937 |01.11.2022 Избрана е локация за Националната детска болница . 0| 2729 |31.10.2022 Спасен живот! Лекари имплантираха изкуствено сърце на млад мъж в столична болница . 1| 2886 |30.10.2022 До края на седмицата става ясно къде ще е Националната детска болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads