Реклама / Ads
0| 2746 |31.10.2022 НОВИНИ

Спасен живот! Лекари имплантираха изкуствено сърце на млад мъж в столична болница

.
Източник: БГНЕС
Лекарският екип от Клиниката по сърдечна хирургия към УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” имплантира успешно изкуствено сърце на 35-годишен мъж с тежко сърдечно заболяване.
 

Лекари имплантираха изкуствено сърце на млад мъж в столичната болница "Проф. Александър Чирков". При направените изследванията се е установило, че младият мъж е с диагноза “дилатативна кардиомиопатия”- тежко сърдечно заболяване, при което сърцето губи способността си да се съкращава и увеличава.

 

Нормалната сила за съкращаване на тази възраст е 5,5 и 8,5 литра кръв за минута, при него степента е в размер на 1,2 литра.

 

Ниските нива на циркулация не могат да задоволят нуждите на организма с кръв и кислород. Пациентът изпада в тежка сърдечна недостатъчност, от която страдат не само сърцето, но и всички органи и системи. Засегнат е черният дроб, като има оттоци по краката. Белият дроб задържа вода и това води до блокиране на дихателната функция.

 

Най-добрият начин на лечение в случая е да се извърши сърдечна трансплантация, но тъй като донорите са изключително малко и почти липсват, а състоянието на пациента е животозастрашаващо, единствената възможност да му се помогне е имплантирането на изкуствено сърце.

 

Медиците от УМБАЛ “Чирков”, под ръководството на проф. Димитър Петков, извършват сложната интервенция и поставят устройството HeartMate II, съобщават от БНТ.

 

То представлява помпа, която замества функцията на лявата камера на сърцето и подпомага работата на органа. Това дава възможност на пациентите да бъдат стабилизирани, изписани и да дочакат сърдечна трансплантация.


Пациентите с изкуствени сърца могат да водят свободен начин на живот. Те носят малка чанта с две батерии, включени към компютър, които се зареждат периодично. В случай, че някоя от батериите дефектира, фирмата производител има грижата автоматично да я замени с нова, защото влиза в гаранцията.

 

Изкуственото сърце е биологично индеферентен материал, който организма възприема нормално и не се приемат имуносупресори.

 

Предписват се антикулаголанти, за да се избегне съсирване на кръвта. След като се възстановят от операцията, пациентите могат да водят активен начин на живот без да извършват тежка физическа натовареност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3088 |28.10.2022 Търсят се 18 лекари за болницата в Горна Оряховица . 1| 2664 |21.10.2022 Предложение: Личните лекари да могат да отписват агресивните към тях пациенти . 7| 2918 |20.10.2022 Тома Биков: Най-добрата конструкция би била правителство на националното спасение . 2| 7990 |10.10.2022 Как лекарите се спасяват от болестите?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads