Реклама / Ads
1| 2637 |21.10.2022 НОВИНИ

Предложение: Личните лекари да могат да отписват агресивните към тях пациенти

.
При наличие на увреда, включително вербална агресия и тормоз, извършени от пациент срещу личния му лекар, медикът да има право едностранно да прекрати регистрацията в пациентската си листа. Това предложение е направено от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България към Българския лекарски съюз.
 

От сдружението искат предложението им да бъде включено в новия Национален рамков договор (НРД). В такава ситуация НЗОК да разреши възможността за извънсрочен избор на нов семеен лекар.

 

Сега здравноосигурените лица имат право да сменят личния си лекар през юни и през декември. Мотивът за предложението са зачестили в последната година случаи на агресия срещу общопрактикуващи лекари, допълват от сдружението и припомнят, че Наказателният кодекс инкриминира тези деяния. Лекарят да има право да откаже преглед, консултация и лечение, когато има пряка заплаха за здравето и живота му, предлагат още от сдружението.

 

Друго предложение, направено от сдружението на общопрактикуващите лекари, е медиците, които специализират „Обща медицина“ в обучителна практика, да могат да бъдат заместващи лекари на титуляра за определен от него период. От сдружението предлагат още в случай на необходимост от отсъствие, поради заболяване или друга причина, и невъзможност на заместника веднага да поеме заместването, общопрактикуващият лекар да има право да отсъства до 10 работни дни годишно, а обслужването на пациентите на отсъстващия по този текст лекар да се осъществява от
другите лекари без допълнително заплащане за тях.

 

Изпълнителите на медицинска помощ да имат право да получат писмено в електронен вариант информация от НЗОК в случаите, когато дължимите плащания от НЗОК към лекаря се прехвърлят за погасяване на задължения в НАП, предлагат още общопрактикуващите лекари.

 

От сдружението на общопрактикуващите лекари предлагат лекарствените продукти, медицинските изделия и диетичните храни за специални медицински цели могат да се предписват и чрез консултация от разстояние, според възможностите за комуникация, без да се изисква физическо присъствие на пациенти, поставени под карантина или на пациенти с трайно установена и документирана невъзможност да посещават лечебно заведение.

 

Да не се извършват проверки по жалби, при които не може да се идентифицира подателят (липсващи или неверни имена, ЕГН, адрес/телефон за връзка), тъй като набеденият лекар е лишен от правата си да защити по съдебен ред честта си и доброто си име, както и да потърси отговорност по съдебен ред от наклеветилия/набедилия го жалбоподател, е посочено още в предложенията за промени в новия НРД.

 

Отказът от имунизация да се кодира с определен код в амбулаторен лист, който да се изпраща автоматично чрез информационната система към регионалната здравна инспекция с оглед прилагане на Закона за здравето при неспазване на задължителни разпоредби в него. Отказът от профилактичен преглед и /или имунизация да се удостоверява с подпис на пациента /родителя или настойника в амбулаторния лист , а неявяването на профилактичен преглед или имунизация да се счита за мълчалив отказ, допълват от сдружението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3185 |07.10.2022 Лекарите в Разлог готвят протести и оставки заради съмнителен конкурс за шеф на болницата . 2| 7950 |10.10.2022 Как лекарите се спасяват от болестите? . 0| 2553 |20.09.2022 Рядка операция извършиха лекари от ВМА на 9-месечно бебе . 0| 2650 |14.09.2022 Столичните таксиджии искат ново вдигане на тарифите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads