Реклама / Ads
0| 3188 |07.05.2021 НОВИНИ

Диана Ефтимова: Оттеглянето на кандидатурата на Ципов е част от предизборната кампания на ГЕРБ

.
Източник: БГНЕС
Действията на ГЕРБ от последните дни - жалбата пред Конституционния съд и оттеглянето на кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК вече са част от тяхната предизборна кампания. Това смята Диана Ефтимова от Института за развитие на публичната среда.
 

„Процедурата при президента за сформирането на ЦИК е сходна с тази през 2013 година. Тогава съставът беше от 19 души, но беше определено коя партия да излъчи председател“, обясни тя пред БНР. Според нея сега неяснотата при излъчването на ръководство на комисията създава напрежение още преди тя да е започнала работа.

 

„Ако изборите са на 11 юли, сроковете за работата на ЦИК започват да текат на 11 май“, припомни Диана Ефтимова.

 

„Сроковете се приемат с хронограмата на ЦИК, която е своеобразна пътна карта.“

 

„Опцията машинно гласуване в чужбина предполага провеждане на обществена поръчка за допълнително купуване на машини. Предишната поръчка беше за конкретен брой машини при конкретни условия. Остава въпросът за логистиката на машините, който е ключов“, уточни Ефтимова.

 

По думите й важен нов момент в Изборния кодекс е въвеждането на видеонаблюдението – ЦИК следва да определи условията и реда за осигуряването му.

 

„Машините трябва да са основна част от обучението на членовете на секционните комисии“, подчерта Ефтимова, като припомни, че на последния парламентарен вот много от членовете на СИК не бяха виждали машина преди самия изборен ден.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 37319 |06.05.2021 Диана Дамянова: Докато гледате самолетчета, те ще убиват и изнасилват всеки, който посмее да им се противопостави . 3| 2987 |26.04.2021 Диана Ковачева: КЕВР да не одобрява поскъпване на топлата вода и парното . 22| 7289 |05.04.2021 Диана Дамянова: Борисов е уплашен, а народът зачерта псевдо патриотичните формации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads