Реклама / Ads
1| 2473 |14.07.2023 НОВИНИ

Димитър Радев на изслушване пред бюджетната комисия: В еврозоната България ще има равни права със страните членки

.
В еврозоната България ще има равни права с всички страни членки, подчерта Димитър Радев Източник: БГНЕС
Приемането на България в еврозоната ще донесе равноправно членство и равни права за страната ни, както и на всички останали членове, каза Димитър Радев в парламентарната комисия по бюджет и финанси, която изслушва кандидатите за управител на Българската народна банка.
 

Досегашният гуверньор на БНБ – Димитър Радев, бе първият издигнат кандидат в надпреварата. Той е номиниран от ГЕРБ-СДС, а по-късно подкрепен и от парламентарната група на “Продължаваме Промяната – Демократична България”.


Димитър Радев е категоричен, че БНБ и банките са извървели 95% от пътя към еврото в подготовката си за приемането му в България. Според него при това положение е ненужно да повдигаме въпроса дали да приемаме, или не еврото.

 

В своята концепция той отбеляза резултатите от дейността на БНБ до момента. Предвижда се спазване на качествената промяна в модела на управление и укрепване на авторитета на институцията след кризата с „Корпоративна търговска банка“ през 2014 година.


Радев посочи, че в момента БНБ е силно интегрирана с Европейската централна банка. Банковата ни система е консолидирана, а показателите ѝ са над средните в Европейския съюз. Предстои интегриране на БНБ и банковата система в еврозоната след приемането на страната ни в Банковия съюз. Това не става еднократно, а е процес.

 

Радев отчете, че валутната стабилност на страната е основен показател за влизане в еврозоната, който ние спазваме. Според него България в момента е в периферията, а трябва да се придвижваме към центъра на Европейския съюз, какъвто е еврозоната.

 

Възможно най-скоро трябва да се присъединим към еврозоната, но това не трябва да е по-късно от 1 януари 2025 година, посочи кандидатът за гуверньор на БНБ.

 

Задачите, които си поставя кандидатът за управител на централната банка за следващите 6 години, ако бъде избран, е консолидиране на постигнатото до момента. БНБ ще продължи да действа съгласно условията на европейския надзор.

 

Втората здача, която си поставя Димитър Радев е надграждане.

 

Знае се, че от 1997 година  България е във Валутен съвет и БНБ оттогава няма самостоятелна парична политика. Сега тя може да използва само два инструмента. Наскоро, например, беше повишен процентът на задължителните минимални резервни на банките до 12 процента.

 

Очаква у нас и у нас да дойде процесът на повишаване на лихвените проценти, което ще ограничи кредитирането и ще се подобри паричната политика в страната.

 

Посоката за развитие, според Димитър Радев, е затягане на монетарните условия у нас.

В условията на участие в еврозоната решенията се вземат централизирано от ЕЦБ, а после децентрализирането ще се прилагат от Българска народна банка. Тогава ще отпадне необходимостта от поддържане на задължителни минимални резерви от банките.

 

В еврозоната тези резерви са само 1 процент, тъй като имат и други инструменти и този не се използва често. След влизането ни в еврозоната средствата от тези резерви ще бъдат бъдат освободени и използвани за подкрепа на икономиката ни.

 

Според Радев по пътя към приемане на еврото централната ни банка ще работи в близко сътрудничество с Европейската централна банка. Силно интегрирани сме и сега, тъй като от 2020-а сме членове на Банковия съюз.

 

БНБ и банките у нас ще са готови до края на тази година за приемане на еврото.

Радев обеща приемственост в управлението на централната банка и че ще се работи за пълно интегриране в европейската банкова система при подготовката за приемане на единната европейска валута.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 7902 |14.07.2023 Асен Генов: Речта на Радев на Рожен снощи е тежка реминисценция към времето на сталинските репресии в СССР . 18| 4011 |13.07.2023 Какво е откриването на пилона на раздора в Рожен - заявка за политическия проект на Радев или ПиАр бабаитлък . 1| 2724 |13.07.2023 Димитър Радев отчете: Банките са готови за въвеждане на еврото, остават другите институции . 4| 2716 |13.07.2023 Румен Радев ще участва в откриването на пилона в Рожен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads