Реклама / Ads
19| 7508 |14.07.2023 НОВИНИ

Асен Генов: Речта на Радев на Рожен снощи е тежка реминисценция към времето на сталинските репресии в СССР

.
Източник: БГНЕС
Речта на Радев на Роженските ливади снощи е тежка реминисценция към времето на сталинските репресии в СССР. Това написа в профила си в социалната мрежа ”Фейсбук” журналистът и блогър Асен Генов.

Вижте и целия текст на публикацията:

"Речта на Радев на Роженските ливади снощи е тежка реминисценция към времето на сталинските репресии в СССР.


От 1948 до 1953 г. комунистическата партия на Съветския съюз провежда “Борба с космополитизма‎¹”. По своята същност, тя също е и антисемитска. Насочена е срещу "упадъчното буржоазно влияние Запада, американските реакционери" и прокарващите го в СССР “безродни космополити”. Според инструкциите на ЦК на КПСС‎², “с угодничеством перед иностранцами нужно вести жестокую борьбу” - с раболепието пред чужденците трябва да се води жестока борба. Жертва на тази борба са интелектуалците - хората на изкуствата и науката.

 

На 13 юли 2023, на Роженските поляни, президентът Радев произнесе следните думи: "Днес ние казваме "не" на нихилизма и безродието, които катастрофираха в своето безчестие с опитите си да охулят и сломят тази инициатива. Днес ние показваме, че няма сила, пред която да отстъпим от своята принадлежност към род и Отечество."

 

Тези, които са писали думите на Радев, откровено са преписвали от “най-добрите” пропагандни материали от времето сталинските репресии. Ще ви дам няколко примера:

 

Редакционна статия в “Литературная газета”, 29 януари 1949 г.
"Космополитизмът е чужд на живота и историческите интереси на нашия народ, раболепно възхищение от буржоазната култура на Запада и също толкова раболепно неразбиране на голямата стойност на могъщата руска национална култура и културата на другите братски на СССР народи…
Космополитизмът, презиран от самото си начало, в нашата епоха е прякото оръжие на черната империалистическа реакция…
В областта на театралната критика се формира антипатриотична група от носители на враждебен за нас безроден космополитизъм, последните остатъци от буржоазната естетика…"

 

Редакционна статия на “Культура и жизнь”, 30 януари 1949 г:
"Само хора, чужди на съветското общество, безродни космополити, лишени от святото чувство на любов към родината, към родната култура, могат да отричат ​​водещата роля и голямото преобразуващо значение на съветската литература и изкуство. Вредните космополитни идеи на хората от този вид нанасят пряка вреда на интересите на народа, на интересите на съветската литература и изкуство…
На тази група безродни космополити не са ѝ скъпи интересите на Родината, интересите на съветския народ."

 

Писмо на ръководството на Института по философия на СССР и списанието “Въпроси на философията”, 21 март 1949 г.
“Институтът по философия се зае да разобличи и унищожи антиболшевишките идеологически позиции на безродните космополити в областта на философията…”

 

Стенограма от среща на редакторите на централните вестници и списания от 29 март 1949 г.
“Основната задача е да се утвърди съветският патриотизъм, така че темата за борбата срещу безродния космополитизъм да върви ръка за ръка с утвърждаването на положителните ценности на нашата социалистическа култура, с пропагандата на всичко напреднало в нашата литература, изкуство и наука, а борбата срещу буржоазния космополитизъм да придобие неизмеримо по-дълбок, лишен от всякаква гръмкост характер.”

 

“Космополитизмът е идеологическото оръжие на американската реакция", статия във вестник "Правда" от началника на печатния отдел на ВМнР на СССР, Г. Францев с дата 07 април 1949 г: “Болшевишката партия през цялото си съществуване решително се бори срещу буржоазния национализъм, срещу най-малките прояви на космополитизъм, срещу националния нихилизъм във всичките му форми и форми. Ленин и Сталин учат, че международната култура не е без националност.”"

 

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2423 |11.07.2023 АЕЖ към Асен Василев заради режима за достъп на журналисти до Министерството на финансите . 1| 2414 |10.07.2023 Асен Асенов: В резерва на държавата има почти всичко, което е нужно за преодоляване на всякакъв тип кризи . 10| 88294 |09.07.2023 Асен Василев обяви ново увеличение на пенсии и заплати . 5| 2719 |06.07.2023 Асен Василев: Членството в еврозоната ще ни спести между 1 и 2 млрд. лева транзакционни разходи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads