Реклама / Ads
8| 4439 |09.12.2018 НОВИНИ

Димитър Радев: Цените и доходите ще се доближават към средните в Европа

.
Димитър Радев
Влизането на България в Банковия съюз и валутния механизъм, както и приемането на еврото, вещаят движение на цените. Тези процеси означава доближаване до средните равнища в Европа както на доходите, така и на цените.
 

Това становище изрази управителят на БНБ Димитър Радев по БНТ.

„Ще има увеличаване на функциите на Европейската централна банка, но това ще става в рамките на близко сътрудничество между ЕЦБ и БНБ и като модел това няма да се различава от организацията на надзорната дейност, която съществува в Еврозоната“, заяви още той

 

Влизането на страната ни в Банковия съюз е първата стъпка към присъединяването към Еврозоната. В началото на следващата година ще бъде направена задълбочена оценка на банките у нас. В рамките на една година ще има яснота кога и как ще се присъединим към банковия съюз, обяви управителят на БНБ. Според него бъдещо въвеждане на еврото у нас не би довело до сериозно нарастване на инфлацията.

 

„Паричният режим няма да има инфлационни импулси над здравословните равнища, както на тази първа стъпка Банковия съюз и валутния механизъм, така и с приемането на еврото. Това обаче категорично не означава, че цените ще останат неизменни. Ние се намираме в процес на реална конвергенция. Този процес, наред с другото, означава доближаване до средните равнища в Европа както на доходите, така и на цените. Основен фактор за цените в България ще бъдат международните цени. Ние сме отворена икономика и това е естествено.“

 

Радев обясни, че  в едн по-дългосрочен период ще възникнат няколко големи европейски банки, които ще бъдат съпоставими като размер с големите американски и с банките в Азия, а като резултат от това, по-малките национални банки ще се оптимизират.

 

Гуверньорът потвърди, че предстои нов цикъл на нарастване на лихвите, като този процес според него ще започне в Европа през втората половина на следващата година.

 

По думите на Димитър Радев се забелязват и ясни знаци за забавяне на икономическия растеж в световен план. Според Димитър Радев е трудно да се предвиди колко време ще продължи и какъв ще е размерът на забавения растеж, тъй като върху този процес влияние оказват политически и икономически фактори.

„Това показва, че ние ще навлезем в един икономически цикъл на не толкова добри икономически времена в сравнение с последните близо 10 години“, обясни той какви ще са последствията от това.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4983 |08.12.2018 Румен Радев: Хора, които не почитат книгите, вземат решения . 0| 3639 |07.12.2018 И търговците на ток скочиха срещу драстичния скок на цените на едро през второто полугодие на 2018 г. . 1| 3684 |06.12.2018 ОПЕК вдига цените на петрола . 2| 5615 |05.12.2018 Димитър Байрактаров за Фрог: У нас журналистите, търсещи истината, ги малтретират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads