Реклама / Ads
6| 2484 |24.07.2023 НОВИНИ

Димитър Радев: Върху българските евромонети ще има образи на Мадарския конник, Св. Иван Рилски и Паисий Хилендарски

.
Управителят на БНБ Радев: Върху българските евромонети ще има образи на Мадарския конник, Св. Иван Рилски, Паисий Хилендарски и надписът ”стотинка” Източник: БГНЕС
Димитър Радев коментира процеса на сечене на пробни евромонети. Това съобщи Пресцентърът на БНБ.

По думите мупред БТА, след подписването през м. декември миналата година на меморандум по този въпрос с ЕК и Еврогрупата, ние разполагаме вече с пълната документация за отсичане на българските евромонети.

 

„На последното си заседание Управителният съвет на БНБ се обедини около идеята да бъде възпроизведен дизайнът на настоящите разменни монети, което ще осигури приемственост в използваните парични знаци и ще улесни припознаването на новата валута от българските граждани, а именно: Мадарският конник - на малките монети; Св. Иван Рилски - на монетата от 1 евро; и Паисий Хилендарски - на монетата от 2 евро.

 

Върху националната страна на българските евромонети се предвижда да бъде изписана на кирилица думата "България", както и думата "евро" (за монетите от 1 и 2 евро) и "стотинка", съответно "стотинки" (за монетите от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента).

 

Върху гурта на най-голямата монета от 2 евро се предвижда да бъде изписан текст на кирилица "БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ", което е в съответствие с българските исторически традиции в монетосеченето.

 

Предстои изработването на художествените проекти, които ще бъдат внесени в Координационния съвет за подготовката на България за членство в еврозоната. След окончателното им одобрение, проектите ще бъдат представени на Съвета на Европейския съюз, Европейската комисия и страните членки от еврозоната“, изтъкна той.

 

Димитър Радев коментира и последствията от приемането на Хърватия в еврозоната. „Няма неочаквани развития от приемането на Хърватия в еврозоната. Кредитният рейтинг на страната, който преди приемането в еврозоната беше по-лош от този на България, вече е по-добър, с което значително се подобриха условията за нейното финансиране. Инфлацията намалява, а не се увеличава. Има бум в туризма и инвестициите.“

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2616 |21.07.2023 Димитър Найденов за ”Росенец”: Никъде няма предоставяне на цели пристанища на един-единствен оператор . 21| 2493 |21.07.2023 Радев: Недопустимо е политическите различия да водят до език на омразата, ксенофобия или антисемитизъм . 1| 2652 |20.07.2023 Българските влакове закъсняват в жегите . 5| 2653 |20.07.2023 Димитър Ганев: С посещението на Зеленски в България се очерта краят на едно разделение и началото на ново

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads