Реклама / Ads
6| 3759 |04.02.2018 НОВИНИ

Джамбазки: Истанбулската конвенция е ратифицирана в Турция, а там има 7000 убити жени от съпрузи през 2017

.
Ангел Джамбазки Източник: БГНЕС
Очевидно е, че българското общество има ясни, макар и разделени позиции, по темата за Истанбулската конвенция.
 
Интересен е следния факт, че на дебат се поставят основни понятия в българското общество и семейство, например, трябва ли бракът да бъде доброволен съюз между мъж и жена или трябва да има различни форми, трябва ли еднополови съжителства да могат да осиновяват деца, трябва ли в училища и детски градини да се води пропаганда по джендър идеологията. Спорният документ, съвсем очевидно под формата на нещо, за което всеки би бил съгласен – документ срещу насилието над жени, има и други теми. Това каза в интервю за предаването „Неделя 150“ евродепутатът от Европейски консерватори и реформисти в ЕП и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

В България има Закон за равенството на половете, има Закон за защита от домашно насилие, има Закон за защита от дискриминация, най-сетне имаме и Наказателен кодекс. Всички тези документи трябва да осигуряват защитата на правата и интересите на всеки български гражданин, независимо от пола му. Най-накрая в българската Конституция има член, който забранява дискриминацията по пол, произход, вероизповедание и т.н. Така че правно-нормативно всички български граждани трябва да бъдат защитени. Съвсем очевидно, след като има толкова много случаи на убийства, основани на отношения между съпрузи или бивши съпрузи, очевидно е, че правоохранителните органи не са успешни в тази дейност и това е безспорен факт, добави той.

Истанбулската конвенция по никакъв начин няма да активира тези закони, каза Джамбазки и добави: Истанбулската конвенция е ратифицирана от Република Турция, където миналата година има 7000 случаи на убити жени от съпрузите им, т.е. ратифицирането на този документ очевидно не е довело до желаните правни последици.

Джамбазки обяви, че в момента се обсъжда създаването на документ заедно с Вишеградска четворка и Обединеното Кралство, в който да не присъстват спорните термини "социален пол“, „трети пол“ и „нестереотипните роли на пола“: За мен, безспорната част от документа е, че насилието над жени и деца трябва да бъде осъждано, но под това легитимно заглавие наистина се развихри разговора за джендър идеологията. Ние предлагаме да направим документ, в който да отпаднат „социалния пол“, „третия пол“, в които да отпаднат „нестереотипните роли на пола“. Това предложение го обсъждаме много сериозни с т.нар. Вишеградска четворка и Обединеното Кралство в рамките на ЕП и е много възможно в рамките на близките месеци да бъде предложен документ, който да е различен. В него да отпаднат тези „нестереотипните роли на пола“, да отпаднат „социалните роли на пола“ и да бъде изцяло фокусиран срещу насилието над жените./.../ Ние ще предложим документ, който да е безспорен.

Според нас трябва да има допитване до обществото за Истанбулската конвенция, каза Джамбазки: Това е въпросът за бъдещето. Какво ще бъде българското общество, какъв ще бъде бракът, какви ще бъдат семействата? Ако българското общество каже, че трябва да има еднополови бракове,  ние ще се съгласим с ролята на мнозинството.

Ангел Джамбазки нарече "непремерени" думите на коалиционния партньор - вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов, който определи идеята на Красимир Каракачанов за референдум за гей браковете като "глупотевина".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4990 |03.02.2018 Пореден протест срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция пред НС . 4| 5943 |02.02.2018 Даниел Вълчев: Като ратифицирахме Конвенцията за защита на детето - какво се промени? . 2| 5056 |02.02.2018 Станишев: Изкривеният дебат за Истанбулската конвенция затвори устата на жертвите . 7| 4716 |02.02.2018 Каракачанов: Истанбулската конвенция позволява ли деца да раждат деца?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads