Реклама / Ads
0| 4626 |12.01.2024 НОВИНИ

Джеймс Хийпи пред BBC: Британците и светът не могат да позволят хутите да използват световната търговия за шантаж

.
Източник: БГНЕС
Джеймс Хийпи, британският министър, отговарящ за въоръжените сили, заяви, че ударите по позиции на хутите в Йемен са законни и са били акт на самозащита.
 

Говорейки по Би Би Си, Джеймс Хийпи каза, че "британците и светът не могат да позволят хутите да използват световната търговия за шантаж и постигане на техните политически и дипломатически цели". 

 

Той допълни, че операцията е била "ограничена, пропорционална и необходима" за защита на военните и търговските кораби в Червено море. 

 

Хийпи изтъкна, че необходимостта от защита на веригите за доставки е особено важна по време, когато последиците от пандемията от Covid и войната в Украйна причиниха инфлация по света. 

 

Министърът уточни, че четири самолета "Тайфун" на Кралските военновъздушни сили са поразили две позиции на хутите в Йемен, използвани за изстрелване от тях на ракети и дронове. 

 

Самолетите са излетели от базата Акротири в Кипър. 

 

Хийпи посочи, че за момента не се планират нови удари. 

 

Междувременно либералдемократите, шотландските и уелските националисти поискаха спешно свикване на парламента за обсъждане на въздушните удари в Йемен. 

 

Бившият командващ британската армия Ричард Данат заяви, че "Иран има пръст във всичко това" с подкрепата си не само за хутите, но и на "Хизбула" и "Хамас", които са считани за терористични групи в Лондон и Вашингтон. 

 

По повод на опасенията, че конфликтът може да се разшири, Данат отговори, че се надява на качествено разузнаване, за да може с хирургическа точност и бързо да се изкорени проблемът в Червено море, за да може светът да се върне по-бързо към овладяването на конфликта между Израел и "Хамас" в Ивицата Газа. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4757 |12.01.2024 Кубрат Пулев излиза на ринга в София срещу Махмуд Чар за шампионски пояс на WBA . 2| 4899 |12.01.2024 Позиция на групата на Местна коалиция "БСП за България" в СОС . 67| 11149 |12.01.2024 Един некролог разкри: Защо подкрепящите МОЧА и Путин у нас, подкрепят и Хитлер . 17| 25194 |12.01.2024 Последната сводка на Британското разузнаване: Русия е безсилна пред украинските дронове на левия бряг на Днепър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads