Реклама / Ads
1| 5351 |14.06.2018 НОВИНИ

Докато Борисов празнува, ООН /и България/ осъди Израел!?

.
Със 120 гласа „за“ (сред които и България) Общото събрание на ООН осъди Израел за използването на прекомерна сила срещу палестински цивилни и призова генералния секретар Антониу Гутериш да препоръча ”международен механизъм за закрила” на окупираната палестинска територия, предадоха световните агенции.
 

8 държави (САЩ, Израел, Австралия, Маршаловите острови, Микронезия, Науру, Того и Соломоновите острови) бяха против резолюцията, а 45 се въздържаха. По това време българският премиер Бойко Борисов бе на посещение в Израел, където с президента Реувен Ривлин отпразнува в Ерусалим рождения си ден (59 г.)

 

Събранието отхвърли предложен от САЩ текст, който осъжда за насилието ислямисткото движение Хамас. Внесената от Вашингтон поправка не получи необходимите две трети от гласовете, за да бъде приета (62 „за“, 58 „против“ и 42 „въздържал се“).

 

Одобреният проект беше предложен от Алжир, Турция и палестинците. Приетата резолюция осъжда "прекомерната, несъразмерна и безразборна употреба на сила" срещу палестинците, както и изстрелването на ракети от Газа срещу израелски цивилни зони, но не споменава групировката Хамас, която управлява Газа.

 

Посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли определи резолюцията като напълно едностранчива. "Тя изобщо не споменава терористите от Хамас, които редовно предизвикват насилието в Газа", каза тя. Въпреки широката подкрепа някои дипломати изразиха безпокойство, че одобреният текст е небалансиран, а други - че споменаването на механизъм за закрила на палестинците е твърде неясно и ще породи измамни надежди.

 

Над 120 палестинци бяха убити от израелските сили при протести на границата с ивицата Газа от 30 март насам. Израел твърди, че много от тях са екстремисти и че армията е отблъсквала нападения срещу граничната ограда между Израел и Газа, припомня сега.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5103 |13.06.2018 Борисов се размечта да произвежда дронове с Натаняху . 2| 5880 |12.06.2018 ”Демократична България”: Борисов, подавай оставка и ”ни се махай от главата”! . 4| 4598 |12.06.2018 Борисов остави Петков като социален министър (Видео) . 0| 4296 |12.06.2018 Борисов греши с оставката на социалния министър, смятат синдикални лидери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads