Реклама / Ads
10| 5110 |06.03.2009 НОВИНИ

Досие "Проблемът "България" събрала ОЛАФ

.
Съучастниците на Николов в Германия вече бяха осъдени, а тяхната вина е по-малка, казва началничката на отдел "Земеделие" в ОЛАФ Елизабет Шпербер.
 

ОЛАФ иска спонсор на БСП в затвора още през март, пише днес във вестник Сега Светослав Терзиев, пратеник на ежедневника в Брюксел.

Очакваме осъдителна присъда по делото "Николов" до края на март, заяви пред български журналисти в Брюксел началничката на отдел "Земеделие" в ОЛАФ Елизабет Шпербер. Службата за борба с измамите в ЕС (ОЛАФ), която разкри злоупотребата за 7.5 млн. евро по земеделския фонд САПАРД и посочи като главен организатор на престъпната схема спонсора на БСП Марио Николов, следи неговия казус като ключов показател за състоянието на съдебната ни система. "За нас ще бъде голямо разочарование, ако няма осъдителна присъда, защото съучастниците на Николов в Германия вече бяха осъдени. А тяхната вина е по-малка. Очакваме да видим дали "независимостта" на българската съдебна система не означава безотговорна система, която работи по ценоразпис", заяви Елизабет Шпербер. Неин сътрудник обясни пред "Сега", че моментът е решителен за образа на България, защото делото "Николов" може да покаже, че има проблем едновременно и в следствието, и в прокуратурата, и в самия съд. "Това ще означава, че цялата съдебна система е проблемна, след което държавите в ЕС ще могат да си направят изводи дали е необходимо да задействат предпазната клауза", заяви той. Делото за аферата вече е в Софийския градски съд и следващото заседание е на 17 март. 

m_nikolov09.jpg  снимки Вяра Йовева

Резултатите от наблюденията си над България ОЛАФ е събрала в досие под заглавие "Проблемът "България". В него се казва, че специално по САПАРД всяка молба за разглеждане на проекти за финансиране е била съпроводена с подкуп. Най-подробно е описана мрежата на Марио Николов, която само от една манипулация със стари опаковъчни машини за 14 000 евро е измъкнала от САПАРД 347 000 евро. По друга схема властите са допуснали от 2003 до 2006 г. 11 пъти да бъде калкулирана една и съща сума от 977 915 евро само по мярка №3 от САПАРД. 8 дни преди нейния краен срок 31 декември 2006 г. са одобрени 414 проекта, които са повече от половината от всичките 706 проекта по тази мярка, договорени за целия период след 2003 г., добавя вестникът.

ВЪВ ФРИЗЕРА

100 млн. евро за България по 3 мерки от програма САПАРД са замразени. Те може да бъдат разблокирани до края на 2009 г., ако държавата докаже, че е способна да разкрива нарушения и да наказва виновни, заяви вчера Майкъл Ман, говорител на еврокомисаря по земеделие Мариан Фишер-Бьол. Но делото "Николов" не може да спре системата за плащания. Просто незаконно дадените пари трябва да бъдат върнати от България, обясни той, напомня Сега. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 6419 |17.01.2009 Стефан Гамизов: Хора на Първанов ми спретнаха фалшиво досие . 1| 4720 |15.01.2009 Агенция "Митници" е събрала над 8.3 млрд. лв. през 2008 г. . 25| 5572 |30.11.2008 Татяна Дончева поиска досието на Божидар Димитров . 9| 5067 |27.11.2008 Е. Костадинов: Всеки може да обжалва решението на комисията по досиетата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads