Реклама / Ads
0| 2730 |15.12.2022 НОВИНИ

Доц. Ангел Кунчев: Грипната вълна ще е в края на януари и първите седмица на февруари

.
Доц. Ангел Кунчев
Очаква ни грипна вълна след празниците - в края на януари и първите седмица на февруари. Тази прогноза направи в студиото на „Здравей, България” главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.
 

"Започват да се завръщат вируси и грип, чието разпространение беше забавено от COVID-19. Това се наблюдава не само в България, но и в цяла Европа. През последните две години, налагайки мерки, ограничихме разпространението на множество заразни болести, най-вече - респираторните. Чисто конкурентно, когато един вирус има потенциал да бъде епидемичен, той завзема терен и избутва всички останали", подчерта той. 

 
По думите му най-честите заразни болести са намалели със 7 до 10 пъти. „С отдръпването и по-лекото протичане на COVID-19 те се завръщат. По отношение на свинския грип, който беше засечен тази седмица, има циркулация, но очаквахме този щам, който е част от антигрипната ваксина. Който е успял да се ваксинира, може да бъде сигурен, че в голяма степен е предпазен”, подчерта той.

 

„Грипът не е безобидно заболяване. Това, че е масово разпространен и всяка година се срещаме с него, не означава, че не трябва да му обръщаме достатъчно  внимание. Разбира се сравнение с коронавируса – по отношение на тежест, усложнения и смъртност – не може да става. Но при грипа много зависи какво е моментното състояние на организма. За един грипът ще мине като леко неразположение за ден два. за друг може да се стигне до пневмония или менингит и дори хоспитализация”, посочи доцент Кунчев.

 

Главният държавен здравен инспектор прогнозира, че евентуална грипна вълна може да ни засегне след празниците. „Към момента в България имаме първите изолирани случаи, но сме далеч от някакви епидемични стойности. те вероятно ще се случат след празниците, когато ще създадем условия за разпространение. И базирайки се на досегашната статистика – краят на януари и първите седмици на февруари се очаква пикът на заразата”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2956 |10.12.2022 Адв. Рангелов: Железопътните катастрофи най-често се дължат на човешка грешка . 0| 2917 |05.12.2022 Ангел Найденов: Неуместно е засекретяването на списъка с оръжия за Украйна . 9| 9053 |02.12.2022 Лияна Панделиева с още подробности за странната визита на Ангелкова в Саудитска Арабия . 10| 23470 |30.11.2022 Журналист: Николина Ангелкова се представя в Саудитска Арабия зам.-председател на Комисия по туризъм в НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads