Реклама / Ads
12| 2924 |25.04.2023 НОВИНИ

Доц. Светослав Малинов: Формулата - правителство на временното примирие

.
Светослав Малинов
”Конфронтацията в българското общество е тежка, но временно примирие е необходимо на всички. Правителство на временното примирие – това е формулата”. Такъв коментар направи пред БНР политологът доц. Светослав Малинов.
 

"Пред очите ни се случва напредък. Никой не се е произнесъл категорично, че отиваме на избори. ГЕРБ смекчава тона, ПП и ДБ-също. Намериха общи политики. Не трябва да се подценява постигнатото".


Той посочи, че е необходимо да бъдат ясни приоритетите на едно евентуално правителство, за да може премиерът и неговите министри да са в състояние да ги изпълняват.

 

"Премиерът ще е личност, която ще смята, че Шенген и еврозоната са приоритет и ще се съобразява с бюджет, който да отговаря на тези условия. Редно е да започне да се говори за личността на кандидат-премиера. Мандатът се връчва на кандидат, който след това трябва да отиде и да убеди лидерите на партии или на парламентарните групи"


Ситуацията ни няма прецедент в историята на демократичните държави през последните 30-40 години, обясни още политологът.


"Трябва да се съобразим със ситуацията, че първата и втората политически сили не могат да застанат зад кабинет, в който има ярки политически фигури. Необходимо е да се мине през някакъв мост, който аз наричам експертно правителство. След такива тежки аномалии да очакваме моментално преход към нормалната политическа логика и форми е нелогично."


Единствено добронамереността може да осигури някаква основа за доверие, смята Малинов.


"Конструкцията е много крехка. Но виждаме ново отношение към целия процес. Първите две партии не се държат като хора, които ще ходят на избори и се чудат как да прецакат опонента си"


Да гледаме напред за една година, апелира той.


"Толкова ми се струва, че може да издържи едно правителство с такава странна формула, ако има ясна програма и партиите удържат обещанията си. Този парламент засега показва компетентност да свърши работа за повече от 3 месеца".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 2945 |13.04.2023 Експертът Евгений Кънев: ПП да намери формулата за спасяване на парламентарната демокрация . 13| 3164 |07.04.2023 Радан Кънев: Формулата коалиционно управление между ГЕРБ и ПП-ДБ не работи . 16| 3552 |03.03.2023 Доц. Светослав Живков: Митовете обслужват съвременната руска външна политика . 17| 3210 |12.02.2023 Николай Малинов: Не съм руски шпионин, враговете ми ме наказват за измислени провинения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads