Реклама / Ads
6| 3027 |09.03.2023 НОВИНИ

Два американски бомбардировача В-52 изправиха на нокти хората в Хасково

.
Източник: личен архив
Два стратегически американски бомбардировача Boeing B-52H Stratofortress летяха над Хасково и Кърджали в рамките на тренировъчни мисии. В продължение повече от два часа самолетите летяха в кръг над Югоизточна България.
 

Жителите на Хасково коментират кръглите следи на бомбардировачите в социалните мрежи. От там става ясно, че полетите са започнали около 11:40 часа днес и са продължили до около 13:15 ч. По-късно самолетите се отправили към Румъния, където единият най-вероятно е презаредил гориво във въздуха от въздушната цистерна Boeing KC-135R Stratotanker.

 

Данните в сайта FlightRadar24 показват, че бомбардировачите са излетели от летище в Испания, намиращо се близо до Севиля. Самолетите са се движели на около 7000 метра надморска височина, което ги е направило по-лесни за наблюдение. Таванът на полета на Boeing B-52H Stratofortress е двойно по-висок.

 

Бомбардировачът е дълъг 48.5 метра, а размахът на крилете му е 56.4 метра. Максималната скорост е около 1 050 км/ч., но В-52 обичайно лети с около 850 км/ч. Той може да носи 32 тона бомби и ракети.

 

Четирите стратегически бомбардировача Boeing B-52H Stratofortress, способни да носят и ядрено оръжие, пристигнаха в Испания три дни, след като президентът Владимир Путин замрази участието на Русия в Договора за стратегическите нападателни оръжия - СТАРТ 2.

 

Командването на ВВС на САЩ в Европа тогава обяви, че B-52 са посетили Естония. И там са извършили прелитане на малка височина в столицата Талин заради честванията на националния ден на независимостта, пише dir.bg.

 

Boeing B-52 е разработен в средата на миналия век като бомбардировач, чиято основна задача е да носи ядрено оръжие. Днес самолетът е въоръжен не с ядрени бомби, а с ракети, които могат да носят ядрен заряд. Бомбардировачът обаче може да е въоръжен и с голяма гама от конвенционални оръжия.

 

По време на Студената война ескадрили от В-52 са били постоянно във въздуха в близост до границите на СССР. Те са летели, гарантирайки, че САЩ може да извърши мащабен ядрен удар срещу своя основен геополитически противник.

 

САЩ планират да развият В-52 в ролята му на ракетоносец, така че е възможно той да продължи да извършва бойни мисии и след като навърши век на бойна служба. За целта до 2035 година Пентагонът ще обнови всички двигатели на използваните над 700 брой от бомбардировача.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8275 |13.02.2023 Американски изтребители поразиха НЛО над езерото Хюрън . 0| 3281 |12.02.2023 Американски изтребител свали обект, летящ в небето над Канада . 11| 4379 |10.01.2023 Андрей Янкулов: Повече от две седмици няма институционална реакция на писмото на американски конгресмен . 1| 3104 |04.01.2023 Хаос в САЩ: Три провала при изборите в американския конгрес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads