Реклама / Ads
2| 3065 |23.11.2022 НОВИНИ

Двоен атентат в Израел

.
16-годишно момче загина, а най-малко 14 души са ранени при двоен бомбен атентат на автобусни спирки в Ерусалим. Движението ”Хамас” приветства атаките, но не пое отговорност за тях.
 

В град Наблус на Западния бряг 16-годишен палестинце беше застрелян от израелските сили за сигурност. Атаките са извършени на фона на тежките преговори за съставяне на коалиционно правителство между партията "Ликуд" на бившия премиер Бенямин Нетаняху и крайндесния Религиозен ционизъм.

 

Първият взрив избухва тази сутрин в час пик на автобусна спирка в покрайнините на града, а втората експлозия е 30 минути по - късно в квартал в източен Ерусалим. Взривните устройства са били скрити в чанти и са били подсилени с пирони, детонирани са от дистанция.

 

"Тази сутрин е тежка с две атаки, които най-вероятно са свързани. Ако приемем, че е така то е ясно, че събитието е далеч по-сложно, а не просто някой да се събуди една сутрин и да реши да нападне", заяви Омер Барлев - министър на обществената сигурност на Израел, съобщава БНР.

 

Експлозиите напомнят бомбените атентати в периода на Втората интифада между 2000-та и 2005-та година. Този път атаките стават на фона на тежка политическа ситуация и преговори за съставяне на правителство между партията на бившия премиер Нетаняху и крайнодесните. Лидерът на партията Оцма́ Йехуди́т или в превод Еврейска мощ - Итамар Бен-Гвир посети мястото на първия бомбен атентат и поиска твърди действия срещу палестинците.

 

При отделен инцидент въоръжени палестинци вчера отвлякоха тялото на израелски ученик, който е починал в болница в град Дженин на Западния бряг след катастрофа. ООН посредничи за освобождаването на тялото на момчета и израелските сили за сигурност очакват това да се случи скоро. Не е ясно дали има връзка между този случай и експлозиите в Ерусалим.

 

ООН, Европейският съюз и Съединените щати осъдиха атаките в Ерусалим.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2909 |21.11.2022 Сириецът, подозиран за връзки с атентата в Истанбул е заловен край Централна баня . 19| 11141 |18.11.2022 Хиляди на протест в София срещу ”изборния атентат” /на живо/видео/ . 1| 3066 |18.11.2022 Гърция в стратегическо партньорство с Израел за отбраната . 0| 3062 |18.11.2022 Азербейджан с посолство в Израел и представителство в Палестина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads