Реклама / Ads
18| 4877 |14.03.2015 НОВИНИ

Егений Михайлов: ДПС е създадено като проект на ДС и на БКП

.
Евгени Михайлов
Етническият мир е един болезнен въпрос, който 25 години като че ли не може да се реши, защото като че ли има липса на памет - от една страна, а от друга – липса на желание да се постъпи почтено.Това каза режисьорът и политик Евгений Михайлов по БНР.
 

 В началото на т. нар. „преход“ тръгна легендата, че ДПС и Ахмед Доган са гаранти на етническия мир и на българския етнически модел и благодарение на тях в България не е станало това, което е станало в Босна и в Косово. Това, ако се разгледа серизоно, означава, че тази партия и това ръководство на ДПС управлява емоциите и поведението на един етнос. Тогава тази партия би трябвало да е етническа, ако сама признава, че благодарение на нея се командва този етнос. Ако е етническа, би трябвало да се забрани, защото българската Конституция не позволява.

 

ДПС е създадено в началото на 1990 година като проект на ДС и на БКП и тогавашния министър-председател Андрей Луканов, коментира Михайлов. От затворите са  били освободени основателите на ДПС, включително Меди Доганов (Ахмед Доган), а по-късно всички те са се оказали агенти на ДС, припомни Михайлов.  Българските турци, които са се борили срещу възродителния процес, са били освободени от затвора едва през юни.

 

Българските турци или българските мюсюлмани, до 1994 година, в мнозинството си гласуваха за СДС. Аз съм водил няколко предизборни кампании, обиколил съм цялата страна, бил съм народен представител. През 1996 година, с кандидат- президента Петър Стоянов, на вътрешните избори в села и градове, в които преобладаваха български мюсюлмани, имаше 78% гласували за Петър Стоятов срещу Желю Желев, който тогава беше подкрепен от ДПС и от Ахмед Доган.

 

В момента се говори за модела „Кой“, за Пеевски, за мафия, но се избягва да се спомене като че ли, че зад този  ужким модел и зад ДПС седят интересите на Държавна сигурност, на КГБ, на Кремъл и те командват чрез този етнически коз политиката в България.

 

Част от демагогията е, че Реформаторския блок свежда въпроса кой управлява икономиката, банките и медиите до една или две личности, смята Михайлов:

 

До ден днешен никой не повдига въпроса за лустрацията. България остава единствената страна, в която няма приет закон за лустрацията от всички бивши социалистически страни. До ден днешен никой не търси възмездие и наказание на престъпленията на комунистическия режим, който е обявен за престъпен. Парадоксалното е, че точно преди година движение „22 септември“ предложихме законопроект, който ГЕРБ внесе тогава в НС, за отмяна давността на престъпленията на комунистическия режим. Този законопроект не беше подкрепен и не беше инизиран от ДПС. Дори в края на предишното Народно събрание на два пъти депутати от ДПС осуетиха наличието на кворум в залата и този закон не можа да мине. Цинизмът е, че сега, при започването на новото НС, парламентарната група на ДПС внася същия законопроект от тяхно име и претендира да се приеме.

 

На 5 март са се навършили 25 години от приемането на законопроекта за връщането на имената на българските турци. Годишнината не е отбелязана, но от 2 месеца има законодателна инициатива за законопроект за същото, но без съдебни процедури, коментира Михайлов Той припомни, че културните дейци и интелектуалците са се обявили против Възродителния процес далеч преди да бъде създадено ДПС:

 

Не беше ли Ахмед Доган, който на 5 март 1990 г, заедно с Гиньо Ганев и Андрей Луканов излязоха пред НС, пред множеството събрани български турци, български мюсюлмани и ги излъгаха, че се приема закон, който до 6 месеца ще върне имената. Самият Доган призова хората да се разотидат.

 

1991 - 1992 година БСП поиска забраната на ДПС. После ДПС поиска забраната на БСП. Въпреки това, за 25 години на три пъти има съвместно управление на БСП и ДПС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5764 |06.03.2015 Д-р Николай Михайлов: Бъчварова облагородява Борисов . 92| 11441 |03.01.2015 Д-р Н. Михайлов: Реформа под свода на Борисов и Цветанов е проблематично занимание . 21| 9376 |01.01.2015 Актьорът Васил Михайлов: Играл съм 11 паметника . 11| 4622 |21.12.2014 Н. Михайлов: 2014-а е година със затихващи "трусове"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads