Реклама / Ads
5| 3754 |05.01.2022 НОВИНИ

Екоминистърът: Боклукът на пристанище „Варна“ е редовен и с подпис на Емил Димитров

.
Борислав Сандов Източник: БГНЕС
Във връзка с два казуса за внос на отпадъци, за които сигнализираха Мая Манолова и Асен Личев, днес разпоредих проверки и получих информацията, която споделям тук. В единият случай се касае за внос на отпадъци, които са нотифицирани от министър Емил Димитров непосредствено преди първите за миналата година парламентарни избори.
 

Това съобщава министърът на околната среда и водите Борислав Сандов във Фейсбук профила си.

 

„Те са с код 19-12-10 (различни от забранените за внос 19-12-12) и са предназначени за изгаряне в Девня, където действително е акумулирано голямо замърсяване от няколко предприятия и е една от „червените екологични точки“ на България“, обяснява той по повод сигнала, подаден от Мая Манолова.

 

„Колкото до втория въпрос, поставен от моя предшественик на поста министър на околната среда и водите - Асен Личев - днес бе извършена проверка на мястото на площадката и е установено наличието на незаконно внесен отпадък в обем от 9 хил. тона, съхраняван на тази площадка от 2019 и охраняван от полицията. Действително документите по преписката продължават да са в Специализираната прокуратура, като те са им предадени с приемно-предавателни книжа. Очакваме действия от страна на Прокуратурата по този въпрос“, продължава той.

 

„От встъпването ми в длъжност аз не съм подписвал нотификации за внос на отпадъци, като смятам това за въпрос, който е политически и следователно е нужно съгласие от коалиционните партньори. По отношение на отпадъци с код 19-12-12 има действаща забрана, но тя не касае тези на пристанището във Варна, които са RDF гориво и се ползват като енергиен източник основно в циментовите заводи“, отбелязва Сандов.

 

„Причината да се внасят такъв тип отпадъци основно е заради лошото качество на RDF-а, който се произвежда от българските общини, а също така и защото този тип енергоизточници все още не са част от системата за отчитане на емисии (не се закупуват въглеродни квоти), което обаче скоро ще се промени на ниво ЕС. Колкото до планираната инсталация за изгаряне на RDF в Топлофикация София, има сериозно забавяне и тази инсталация изглежда все по-невъзможна за реализация, освен ако Столична община не се ангажира с дофинансиране с около 80 млн. от бюджета си. Предстои ми среща с Йорданка Фандъкова в близките седмици по този въпрос. Също така ми предстои среща с представители на „Девня цимент“ АД идния понеделник“, информира министърът.

 

„Смятам че има нужда от сериозна трансформация относно енергоносителите в производствата и относно управлението на отпадъците в България. Това са сложни процеси и изискват време, но коалиционното споразумение и личната ми воля са в тази посока“, завършва Борислав Сандов.

 

Борислав Сандов, Facebook




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3427 |04.01.2022 Манолова подава сигнал за 5000 тона боклук на пристанище във Варна . 9| 4807 |11.11.2021 Министър Алексиев: На цената на апартамент в Бургас Домусчиев взе пристанище . 4| 3810 |25.08.2021 Екоминистърът: Предстои наказателна процедура по-солена от тази за въздуха . 6| 6267 |23.08.2021 БОЕЦ: Пристанище „Варна“ с десетки хиляди към БЛИЦ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads