Реклама / Ads
0| 3834 |28.08.2017 НОВИНИ

Експерти тръгват по домовете на отпаднали от училище деца, за да ги върнат

.
Деница Сачева
От 1 септември екипи от експерти от различни институции започват обиколки по домовете на деца, които са отпаднали или са в риск от отпадане от образователната система. В екипите по приобщаване ще има експерти от самите училища, представители на МОН, полицаи, социални работници и медиатори.
 

Решението е взето от МС в началото на месец юли за съвместна координирана на институциите по отношение на приобщаването на децата обратно в образователната система, каза пред БНР заместник-министърът по образованието Деница Сачева:

 

През последните два месеца се работи много активно – бяха създадени 1103 екипа в цялата страна, във всяка една българска община има такива екипи. От 1 септември в тях ще работят съвместно повече от 11 600 души. Започна и разработването на информационен продукт, който беше тестван миналата седмица и ще бъде представен пред медиите в края на тази седмица, най-късно в началото на следващата, за да може да има активен обмен на данни и информации между различните институции и да имаме ясна картина колко са децата, които са отпаднали от училище, какви са причините и какви мерки предприемат институциите, за да се върнат децата в клас. Първите отчети на екипите можем да очакваме в края на месец октомври, но благодарение на информационната система ще можем да имаме информация в реално време.

 

Мерките, които са предприети и които се разчита да върнат децата са в училище, са комплексни:

 

"От една страна, има социални услуги, към които децата могат да бъдат насочвани, помощи в натура за бедните семейства, пренасочване от парични помощи към родителите към такси за детска градина, когато това е необходимо. Освен стимулите, ще има и санкции С колегите от Министерството на труда и социалната политика вече сме разработили промени в Правилника по Закона за социално подпомагане и Правилника за Закона за семейни помощи за деца, където сме обвързали много по-сериозно получаването на тези помощи с посещението на училище".

 

Деница Сачева коментира и продължаващото и днес напрежение в Софийската математическата гимназия заради отказа на директора Антони Стоянов да подаде оставка. Вече почти два месеца се носи вълната на недоволство на родители заради уволнението на учителката Петя Тодорова. Министерството на образованието изрази своята официална позиция по случая – директорът на гимназията трябва да подаде оставка, каза тя и допълни:

 

"След седмица ще стават два месеца, откакто се занимаваме с този случай. Очевидно е, че директорът не може да се справи със ситуацията и всякакви продължаващи конфликти водят до уронване на престижа на гимназията, а  това не може да се допуска  повече, така че отговорното поведение на директора е да подаде оставка. Предполагам, че решението ще бъде взето още тази седмица".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 10155 |23.08.2017 Експерти: Някой иска да изкупи на безценица военната продукция на ”Емко” и да го фалира . 0| 3987 |17.08.2017 Експерти: Няма опасност за България от заразените яйца и месо . 0| 6721 |18.08.2017 Експерти: България също може да бъде мишена на тероризъм . 1| 4414 |14.08.2017 Международно признати експерти ще преразглеждат зоните от ”Натура”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads